Privacyverklaring

Twittertaal als basis voor je beroepskeuze?

18 december 2019
Tekst
Jo Cobbaut

Kunnen we psychologische kenmerken van mensen afleiden uit hun twittercommunicatie? En kunnen we op basis daarvan zelfs een job zoeken die bij hen past? Onderzoekers zien sterke aanwijzingen.

Er bestaan al studies waaruit blijkt dat mensen best wat informatie prijs geven over zichzelf, puur op basis van hun taalgebruik en hun onlinegedrag. Nu gebeurde er ook onderzoek naar de mate waarin mensen die hetzelfde werk doen, ook dezelfde persoonlijkheidskenmerken verraden via twitter.

Digitaal profiel

Een uitgangspunt was dat mensen uit verschillende beroepen over het algemeen ook verschillende persoonlijkheidskenmerken vertonen. Ook veronderstelden de onderzoekers dat werk mensen gelukkiger maken naarmate het past bij wie we zijn als persoon, in termen van persoonlijkheid, waarden en interesses.

De onderzoekers legden de digitale vingerafdruk van 1.200 individuele twittergebruikers vast en groepeerden die in negen beroepen (die deze personen zelf aangaven) .

In een ander onderdeel identificeerden onderzoekers ook ruim 101.152 twittergebruikers die één van 3.513 jobtitels gebruikten in hun profiel. Met een instrument van IBM Watson gebaseerd op cloudtechnologie en aan de hand van IBM's Personality Insights gaven onderzoekers elk profiel een score op tien persoonlijkheidskenmerken, dat alles gebaseerd op de taal in hun posts.

De analyses bevestigden dat verschillende beroepen overeenkwamen met zeer verschillende persoonlijkheidsprofielen. Zo stonden softwareprogrammeurs over het algemeen meer open voor een brede variatie aan ervaringen, zijn ze intellectueel nieuwsgierig, denken ze dikwijls in symbolen en abstracties en vinden ze herhaling vervelend. Professionele tennisspelers neigden meer naar plichtsbewustheid, organisatie en prettig in de omgang.

Tot 70 procent nauwkeurig

De onderzoekers bouwden uiteindelijk een systeem dat een beroep kon aanbevelen op basis van persoonlijkheidskenmerken afgeleid van twittergebruik. Het haalde een nauwkeurigheid van ruim 70 procent. Het was er bovendien nooit ver naast als het fout zat in die zin dat het een beroep adviseerde met een zeer vergelijkbaar competentieprofiel.

De onderzoekers Peggy Kern (University of Melbourne), Marian Andrei-Rizoiu (University of Technology Sydney) en Paul X. MacCarthy (UNSW) denken dat dit soort systemen ooit een basis kan leggen voor beroepskeuzes of dat ze minstens helpen begrijpen welke persoonlijkheidskenmerken van iemand passen bij welke beroepen.

Bron:

Robot career advisor: AI may soon be able to analyse your tweets to match you to a job

Artificial intelligence may soon be able to analyze your tweets to match you to a job