Privacyverklaring

Top 100 tools voor leren: wat is hot?

1 maart 2022
Tekst
Sofie Willox

Dat 2021 disruptief was, hoeven we u niet te vertellen. Maar dat de schokgolf invloed had op de toepassingen die we gebruiken om te leren, staat buiten discussie. Dat blijkt uit de jaarlijkse ‘Top 100 tools for learning’.

“It’s the time of the year again”

Deze oneliner doet u wellicht aan de kerstperiode denken. Maar wist u dat heel wat leerprofessionals deze quote associëren met de lente? Hij vormt traditioneel het startschot waarbij de Britse Jane Hart haar jaarlijkse peiling openstelt naar onze liefde voor toepassingen die we gebruiken om leren te faciliteren. Al vijftien jaar op rij publiceert ze een top 100 met stijgers, dalers en nieuwkomers. Verder maakt ze een onderscheid tussen toepassingen voor persoonlijk leren en werkplekleren. Deze lijst vormt een goede graadmeter voor trends en onthult hoe we jaar op jaar naar nieuwe toepassingen kijken ter ondersteuning van leren en ontwikkelen. De top 100 van 2021 is het resultaat van 2.078 stemmen, gespreid over 33 landen.

Trouw aan strategische keuzes

De pandemie was voor leren en ontwikkelen een geschenk om de digitale mogelijkheden te verkennen. Bovenaan de lijst van werkgerelateerde leertoepassingen staan oude bekenden zoals Zoom, Microsoft Teams en Google Search. Deze platformen zijn meestal een strategische keuze van de organisatie om digitaal samen te werken. Daarnaast worden ze vandaag gretig ingezet voor leren. Verder in de top 10 staan PowerPoint, YouTube, Slack, Wikipedia, LinkedIn, Google Doc & Drive. In vergelijking met werkgerelateerd leren, ziet de top 10 van persoonlijk leren er lichtjes anders uit. Daar nemen sociale media een prominente rol in. Facebook, Twitter en WhatsApp worden gretig ingezet om bij te leren.

De impact van disruptie

En er is meer aan de hand. We zien in de lijst heel wat nieuwkomers en terugkomers opduiken. Zo schieten videoplatformen en streamingdiensten als paddenstoelen uit de grond. Ook alternatieve toepassingen om de interactie met en tussen medewerkers te bevorderen nemen hun plaats in. Verder zijn allerhande ‘messaging apps’ aan een sterke opmars bezig. Ze lenen zich prima voor microlearning of het delen van korte berichten en feedback. Tot slot zijn de podcasts eindelijk volwassen geworden en zijn audiotoepassingen aan een sterke comeback bezig.

Langetermijnkeuzes versus flexibiliteit

De snelheid waarmee nieuwe toepassingen op laagdrempelige wijze leren faciliteren, is een godsgeschenk. Daarnaast moeten de toepassingen die organisatiebreed worden gebruikt - met goedkeuring van ICT en de juridische dienst - betrouwbaar zijn en robuust. Dat zorgt wel eens voor tweespalt. Als gevolg daarvan wordt het gebruik van niet-goedgekeurde toepassingen onder de radar gehouden en ontstaan parallelle circuits. Het blijft een uitdaging hier juiste keuzes te maken: inspelen op veranderingen en flexibiliteit versus robuustheid en lange termijn.

Leg alvast een knoop in uw zakdoek, want binnen enkele maanden gaat het stembureau weer open. De volledige lijst is terug te vinden op https://www.toptools4learning.com.