Privacyverklaring

Tips nodig om een alerte evidence-based P&O-professional te worden? Poolstok helpt je op weg!

7 september 2020
Tekst
Partner Content

Als HR-professional maken we het allemaal wel eens mee: een HR-leverancier probeert je aan de hand van een flashy PowerPointpresentatie te overtuigen van de 100% werkzaamheid van zijn nieuwe tool. Tijdens zijn – met hippe buzzwords – doorspekte betoog hanteert hij volgende argumenten: toonaangevende bedrijven gebruiken de tool ook, de oplossing werd ontwikkeld door een professor, de tool komt met een kwaliteitslabel en berust op nieuwe technologie. Maar kunnen deze argumenten je overtuigen?

Een alerte evidence-based P&O-professional laat zich hier niet door in de doeken doen. Alle bovenstaande argumenten zijn in essentie geen indicatie dat de tool daadwerkelijk werkzaam is, dus zouden je ook niet mogen overtuigen. In het domein van P&O worden bovendien vaak ‘buzzwords’ gebruikt die weliswaar populair maar niet noodzakelijk kwalitatief zijn. Populariteit kan een misleidend argument zijn. Vandaar dat een P&O-professional steeds de kwaliteit van argumenten voor een oplossing in vraag moet stellen, ook wanneer deze intuïtief vertrouwen oproepen. Een advies dat we zelf opvolgen maar ook graag delen met andere P&O-professionals.

Hoe doe ik dat: evidence-based werken?

Evidence-based management werpt licht op oplossingen die doen wat ze beloven. Het heeft namelijk als doelstelling om, via kritisch denken en het verzamelen van de best beschikbare evidentie, de meest succesvolle keuzes te maken. Een duidelijke richtlijn die niet zo evident blijkt in de P&O-praktijk. Wat is namelijk het “best beschikbare bewijs”?

Op zoek naar houvast ontwikkelde het Poolstok Q-team i.s.m. The Vigor Unit 12 principes om het kaf van het koren te scheiden. We hanteren deze principes als vuistregels om wetenschappelijk onderbouwde oplossingen te onderscheiden van pseudowetenschap. Dialoog, advies en kennisdeling staan centraal in onze werking. Daarom delen we het resultaat van onze zoektocht, een e-book met 12 principes, graag met jou.

Doe zeker ook de korte quiz waarbij we je aan de hand van vijf vragen een inkijk geven in onze principes. Ga na of het wel echt zo evident is om het juiste antwoord uit te kiezen en ontdek nadien alle 12 principes in ons e-book!

Doe de quiz

Dé roadmap voor P&O-professionals: 12 evidence-based principes

Via dit e-book helpen we je op weg om er zelf mee aan de slag te gaan.

Wat leer je in dit e-book?

  • 12 vuistregels uit de wetenschap
  • Uitgelegd in mensentaal
  • Geïllustreerd met voorbeelden uit de praktijk

Download het gratis e-book