Privacyverklaring

Tinder voor de bouw

3 juni 2019
Tekst
Jo Cobbaut

Sectorfonds Constructiv lanceert een 'tinder voor de bouwsector': de app BILDR matcht Limburgse bouwbedrijven met werkzoekende arbeiders.

De jongste drie jaar groeit de vraag naar arbeidskrachten in de Limburgse bouw explosief. Om de drempel voor sollicitanten te verlagen, ontwikkelde het sectorfonds Constructiv met steun van de provincie Limburg de app BILDR. De provincie Limburg trekt 120.000 euro uit voor deze innovatieve rekruteringsmethode.

App it, work it, build it

“De sterkte van de BILDR-app schuilt in z’n eenvoud”, zo licht Geert Ramaekers, directeur Vlaanderen Constructiv, toe. “Als werkzoekende arbeider kan je je in een paar klikken registreren. Je hoeft geen uitgebreid cv door te sturen, het volstaat om enkele korte vragen te beantwoorden. Hetzelfde geldt voor de meer dan tweeduizend werkgevers in de bouwsector in onze provincie: zij kunnen snel en eenvoudig vacatures toevoegen. Vervolgens zoekt de gratis app automatisch naar de beste matches, en kunnen bouwbedrijven en arbeiders via een chatsysteem een gesprek aanknopen. Een Tinder voor de bouwsector, als het ware.”

Instroom jonge arbeiders verhogen

In 2018 werden in Limburg maandelijks gemiddeld 30% meer vacatures gelanceerd dan in de periode 2014-2017. Sterker nog: in de voorbije vijf jaar waren er nooit meer openstaande vacatures dan in 2018. De bouwsector zocht vorig jaar maar liefst 1.460 bouwvakkers. In 2014 en 2015 lag dit aantal nog onder de 1.000.

Bovendien is de grootste groep van arbeiders (13,5%) tussen de 50 en 54 jaar oud, waardoor er in de nabije toekomst meer bouwvakkers uit- dan instromen.

Als de app aanslaat in Limburg, rolt Constructiv BILDR ook uit in de rest van Vlaanderen.