Privacyverklaring

Tijdelijke werkloosheid stijgt maar niet tot niveau dieptepunt april

14 december 2020
Tekst
Jo Cobbaut

In november kreeg één op de zeven werknemers in de privé te maken met tijdelijke werkloosheid. Berekend in theoretisch te werken dagen steeg de tijdelijke werkloosheid in november tot 5,29%. Dat is een verdubbeling t.o.v. oktober, maar een vierde van het dieptepunt in april, toen 21,82% van de dagen naar tijdelijke werkloosheid gingen.

SD Worx volgt met de ‘SD Worx Employment Tracker’ sinds maart de evolutie van

  • het percentage ‘gewerkte dagen’,
  • het ziekteverzuim en
  • de opname van vakantiedagen.

Tijdelijke werkloosheid verdubbelt in november

De verplichte sluiting van de niet-essentiële winkels en contactberoepen als kappers kondigt opnieuw een neerwaartse trend in tewerkstelling aan. Het gemiddeld percentage gewerkte dagen zakt van 80% naar 70% (waarmee we 7% onder het niveau van november 2019 blijven), met een gelijke evolutie in de drie gewesten.

De tijdelijke steunmaatregel ‘tijdelijke werkloosheid door corona’ stijgt naar 5,29% van de 100 te werken dagen (terwijl dit in oktober op de helft ligt, nl. 2,66%). Arbeiders blijven het meest getroffen: tijdelijke werkloosheid stijgt in november van 4,56% naar 7,13%; de tijdelijke werkloosheid van bedienden stijgt van 1,78% naar 4,51% of maal een factor 2,5.

Bedrijven pasten de organisatie aan

Jean-Luc Vannieuwenhuyse van het kenniscentrum bij SD Worx ziet dat het aandeel tijdelijke werkloosheid in november gestegen is tot een kwart van het niveau in april: “Veel bedrijven hebben zich in de tweede golf anders georganiseerd; ze zijn inventief omgegaan met aanbod of verkoopskanalen en kunnen zo meer mensen aan het werk houden. Maar er is geen reden tot hoerageroep. We merken een daling van het percentage gewerkte dagen in quasi alle sectoren. De grootste stijging van tijdelijke werkloosheid – corona situeert zich bij verkoopsfuncties in niet-essentiële winkels en de kappers en schoonheidszorgen. Ook de horeca blijft in de top 10.”

De maand startte met een schoolvakantie, waardoor het aandeel vakantie op 10,3% komt.  Het (kortdurend) ziekteverzuim blijft beperkt tot 2,33% (dat is 15% lager dan vorig jaar).

Sectorverschillen

In de top 10 van de sectoren met het meeste tijdelijke werkloosheid staan naast de kappers en schoonheidszorgen en de horeca ook sectoren met verkoopsfuncties in winkels die verplicht werden gesloten: grote kleinhandelszaken, zelfstandige kleinhandel en de non-food warenhuizen. Ook de podiumkunsten (ruim 25% tijdelijke werkloosheid op het totaal aantal dagen) en de luchtvaarsector (bijna 30% van de dagen) zijn zwaar getroffen.