Privacyverklaring

Tijdelijke werkloosheid halveert in juni

13 juli 2020
Tekst
Patrick Verstuyft

De voorbije maand juni was nog 14,64% van de Belgische werknemers uit de private sector één of meerdere dagen tijdelijk werkloos. Dat is bijna een halvering tegenover mei, toen het nog 26,97% was.

De berekening komt van Acerta. Uit de analyse van het hr-dienstenbedrijf blijkt dat de piek van tijdelijke werkloosheid zich in april voordeed, met 34%. Over de volledige periode maart-juni kenden uiteindelijk 37,52% werknemers tijdelijke werkloosheid.

Nele Mertens, juriste bij het Kenniscentrum van Acerta: “De piek is duidelijk voorbij. Toch gaat het nog bij 1% van de bedrijven om volledige tijdelijke werkloosheid. In volle lockdown was dat 12%. We verwachten dat de komende maanden steeds minder werknemers tijdelijke werkloos zullen zijn. Ondertussen zitten we immers volop in de vakantiemaanden – vastgelegde vakantie primeert over eventuele werkloosheid.”

Nieuwe spelregels vanaf september

Vanaf 1 september is tijdelijke werkloosheid door (corona)overmacht niet meer zo toegankelijk. De verwachting is dat de mate van tijdelijke werkloosheid door overmacht van de voorbije maanden een criterium zal zijn voor overmacht na 1 september, voor wie er wel of niet nog een beroep op zal kunnen doen. Nele Mertens: “Uiteraard is er nog de “gewone” economische werkloosheid. Voor een eventuele overstap van overmacht naar economische werkloosheid zal er een overgangsregeling zijn. Hopelijk komt er voldoende snel volledige duidelijkheid over de precieze spelregels.”