Privacyverklaring

Tijdelijk zelfstandig personeel naar woonzorgcentra?

28 april 2020
Tekst
Jo Cobbaut

Vrijdag keurde de Vlaamse regering een besluit goed dat vanaf 1 juli onder meer mogelijk maakt om tijdelijk zelfstandig personeel in te zetten in de woonzorgcentra.

Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) wil op die manier de werkdruk verlichten. De sector kampt al lang met een tekort aan personeel.

Personeel

Op zijn website kondigt Wouter Beke aan dat het sanctiemechanisme dat toeziet op een strikte invulling van de personeelsnormering tijdens de coronacrisis uitgeschakeld wordt. Vandaag moet de praktische organisatie van kwaliteitsvolle zorg voor de bewoners de voornaamste bekommernis van de directies en medewerkers zijn en niet de strikte normering die geschreven werd buiten coronatijd. Er zijn ook de nodige regelingen getroffen zodat woonzorgcentra volgende profielen kunnen inzetten om de werking te verzekeren en de druk op het bestaande personeel te verlichten:

  • Zelfstandige en interim paramedici
  • Interim zorgkundigen
  • Thuisverpleegkundigen
  • Medewerkers uit de diensten voor gezinszorg, aanvullende thuiszorg en oppashulp
  • Medewerkers uit andere sectoren/andere ouderenzorgvoorzieningen. Concreet gaat het over medewerkers uit ziekenhuizen, voorzieningen voor personen met een beperking, kinderdagverblijven, bijzondere jeugdhulp, diensten maatschappelijk werk, CAW’s, CAR’s, CGG’s, …

Onzeker statuut

De vakbonden reageren sterk afwijzend. Zo betreurt ACV Puls dat de Vlaamse regering midden in de coronacrisis blijkbaar wil “dat zorgpersoneel vanaf 1 juli aan het werk kan gaan op basis van de heel flexibele en onzekere statuten van een ‘ondernemingscontract’ en ‘projectsourcing’. Wie werkt via een ondernemingscontract en via bureaus voor projectsourcing, geniet niet noodzakelijk van de loon- en arbeidsvoorwaarden van de zorgsector. Dit zal leiden tot concurrentie en de uitholling van de loon- en arbeidsvoorwaarden van het zorgpersoneel in de woonzorgcentra”, waarschuwen de vakbonden ACV Puls en ACV Openbare Diensten.

Sociale dumping

“Er dreigt zo op termijn sociale dumping voor het zorgpersoneel in de woonzorgcentra”, zegt Olivier Remy, ACV Puls, sectorverantwoordelijke ouderenzorg. Hij vraagt dat de minister de maatregelen onmiddellijk intrekt en wil overleg om de loon- en arbeidsvoorwaarden in het algemeen te verbeteren.

Minister Beke beklemtoont in een reactie bij vrt.nws dat hij vooral de werkdruk wil aanpakken. Woonzorgcentra die voldoende medewerkers vinden binnen het statuut, kunnen dat gerust doen, maar er zijn drieduizend vacatures in de woonzorgcentra voor verpleeg- en zorgkundigen. Minister Beke pleegt donderdag nog overleg met de vakbonden.