Thuiswerkers verliezen minder focustijd door collega’s

8 juni 2021
Thuiswerkers verliezen minder focustijd door collega’s

Tijdens een kantoordag storen collega’s ons gemiddeld 11 keer. Tijdens een thuiswerkdag slechts 4,7 keer. Waardoor we dagelijks gemiddeld 39 minuten winnen voor gefocust werken. Tegelijk missen de meesten hun collega’s wel.

Dat blijkt uit een onderzoek van Protime (1995), een aanbieder van oplossingen voor tijdregistratie, personeelsplanning, toegangscontrole en online samenwerken. Die liet 1.000 Vlaamse werknemers bevragen die sinds de coronacrisis vaak tot altijd van thuis werken.

Graag terug

Na ruim een jaar thuiswerken snakken veel telewerkers opnieuw naar de werkvloer. Zo geeft bijna de helft van de bevraagde thuiswerkers (45,5%) aan dat ze de collega’s meestal tot altijd missen. Voor slechts 14% van de respondenten valt dit gemis dan weer helemaal niet zwaar.

Maar onze collega’s minder vaak zien, heeft ook zijn voordelen. Ook korte vragen van collega’s halen ons regelmatig uit ons werkritme en we zijn gemiddeld 6,3 minuten kwijt tegen dat we onze concentratie terugvinden.

Tijdens een werkdag op kantoor gebeurt dit gemiddeld 11 keer; dat kost ons dus 69 minuten aan geconcentreerd werken; thuis gebeurt dat minder, namelijk gemiddeld 4,7 keer, goed voor zo’n half uur aan tijdverlies. Kortom: we kunnen op een thuiswerkdag gemiddeld 39 minuten geconcentreerder doorwerken doordat we minder gestoord worden door collega’s.

Goede afspraken

“Sommige vragen zijn dringend en vereisen een snel antwoord van een collega. Alle andere vragen kunnen wachten tot een pauze, of een rustiger moment op de dag. Als je écht iets gedaan wil krijgen, doe je er daarom goed aan om met de collega’s vaste momenten op de dag af te spreken waarop je beschikbaar bent voor vragen,” aldus Peter s’Jongers, CEO van Protime.

Dergelijke afspraken worden nog belangrijker na corona, waarin velen meer tijds- en plaatsonafhankelijk zullen blijven werken. Als werknemers er bijvoorbeeld voor kiezen om hun kinderen van school af te halen en later ’s avonds nog even door te werken. “Hierdoor zijn ze niet telkens tijdens de klassieke kantooruren beschikbaar voor vragen. Goede afspraken, maken daarbij goede collega’s!”