Privacyverklaring

Thuiswerkende Belg doet dat verre van cyberveilig

17 augustus 2020
Tekst
Jo Cobbaut

Door de coronacrisis verdriedubbelde het aandeel thuiswerkende Belgen van 16 procent naar 46 procent. Minstens de helft van die thuiswerkers zondigt tegen elementaire regels voor cyberveiligheid, zo blijkt uit onderzoek van AXA Partners bij duizend Belgen.

De bevraging van AXA Partners leert dat drie keer meer Belgen meerdere dagen per week of zelfs altijd van thuis uit werkt; hun aandeel steeg van 16 procent tot 46 procent. Werken op afstand maakt kwetsbaar voor cybercriminelen.

“Het Centrum voor Cybersecurity België kreeg de eerste vijf maanden van dit jaar zelfs 54% meer meldingen dan vorig jaar”, verduidelijkt Hanne Vandecapelle, value proposition manager Cyber bij AXA Partners.

62 procent gebruikt zelfde wachtwoord voor werk en privé

De meerderheid (74%) van de Belgen gaat akkoord met de stelling dat de toegenomen online manier van werken het risico op cybercrime verhoogt. De Belg wéét het, maar handelt er niet naar.

  • bijna de helft van de thuiswerkende Belgen (43%) werkt vanop zijn privélaptop
  • een vierde van de thuiswerkers (26%) werkt wel eens vanop een openbaar WiFi-netwerk;
  • zes op de tien Belgen (62%) gebruikt wel eens dezelfde wachtwoorden voor zowel persoonlijke als professionele accounts.

“Dit verklaart waarom menselijke fouten vaak aan de basis liggen van cyberincidenten. Als je gegevens gehackt worden op één site, proberen de cybercriminelen diezelfde gegevens ook op andere sites. Je brengt zo niet alleen jezelf maar ook je werkgever in gevaar”, besluit Vandecapelle.

Ook de werkgever kan meer doen

Maar ook de werkgever kan zijn handen niet in onschuld wassen. Vier op de tien (40%) Belgen geeft aan dat hun werkgever geen ondersteuning biedt op vlak van preventie van cybercriminaliteit bij thuiswerk. En dat terwijl 27% van de Belgen in een professionele context al in aanraking kwam met hacking of phishing.

“Enkele bedrijven hebben wel al stappen gezet. Zo gaf 36% van de Belgische thuiswerkers aan dat hun werkgever informatie heeft rondgestuurd rond cyberveiligheid bij thuiswerk”, zegt Hanne Vandecapelle. Toch had 32% van de Belgen de voorbije weken het gevoel dat hun werkgever niet voorbereid was op de coronacrisis wat betreft cyberveiligheid.

Ongekend beleid even gevaarlijk als geen beleid

De meeste Belgische werknemers weten niet wat te doen wanneer ze geconfronteerd worden met cybercriminaliteit.

  • 75% heeft nog nooit een gesprek gehad omtrent cyberveiligheid bij thuiswerk;
  • 33% weet niet bij welke collega ze moeten aankloppen in geval van zaken als hacking of phishing;
  • 50% van de thuiswerkers heeft helemaal geen idee welke regels zijn werkgever heeft rond cyberveiligheid.

Het onderzoek zegt niet dat Belgische bedrijven helemaal geen beleid hebben, maar wel dat het in vele gevallen niet gekend is. “En dat is even problematisch als tout court geen beleid hebben", zo stelt Hanne Vandecapelle.