Privacyverklaring

Thuiswerken. 'Ja', of 'Ja, mits de juiste reden'?

26 april 2019
Tekst
Jo Cobbaut

In nogal wat organisaties moeten medewerkers hun vraag om thuis te werken motiveren. Soms wegen de redenen van de ene al of niet onbewust zwaarder door dan die van collega's. Hebben bijvoorbeeld kinderloze werknemers evengoede redenen om thuis te werken als ouders?

Alle werk gebonden aan het kantoor van 9 tot 5 is anachronistisch, zo stelt de Britse journaliste Caroline Bullock in een opinie in The Guardian. "Alle werkenden, wat hun familiale status ook moge zijn, hebben nood aan meer controle over hun leven."

Werkende ouders

Aanleiding voor Bullocks opinie zijn twee boeken over thuiswerken waarin wordt gewezen op voordelen, maar vooral voor werkende ouders. Op zich heeft Bullock geen probleem met de analyse in boeken als Heading Home:Motherhood, Work, and the Failed Promise of Equality of in Making Motherhood Work: How Women Manage Careers and Caregiving.

Tenzij werkgevers de behoefte van niet-ouders onderspitten om ouders tegemoet te kunnen komen. 'Iemand moet toch het fort houden, nietwaar?' En daarvoor wordt dan vooral naar niet-ouders gekeken, zo bedenkt Bullock. Waarom zou jij als niet-ouder immers moeten thuiswerken? Bullock ondervond dikwijls dat je dan al flink moet gaan argumenteren om dezelfde status te bekomen. Zonder kinderen valt er immers toch geen evenwicht te herstellen tussen privé en werk, niet?

Willekeur

Moeten niet-ouders dan eerst effectief ziek worden van stress en slapeloosheid? Het antwoord op die vraag zou niet mogen afhangen van de al of niet impliciete ideeën van een leidinggevende.

Het zou ook niet mogen afhangen van de prioriteiten die de werkgever stelt op het vlak van redenen of over welke individuen of groepen flexibel mogen werken van thuis of niet.

Als we ervan uitgaan dat voltijds werken vanop kantoor voor niemand altijd en overal de beste optie is, dan zouden we vandaag al verder staan in onze praktijk met thuis- of afstandswerken, bepleit Caroline Bullock.

De wetenschap is duidelijk

Ze verwijst overigens naar onderzoek van prof. Sharon Clarke en dr. Lynn Holdsworth van de Alliance Manchester Business School. Die vonden een directe correlatie tussen flexibel werken en minder beroepsmatige stress. In hun rapport uit 2017 Flexibility in the Workplace: Implications of flexible work arrangements for individuals, teams and organisations zien ze ook dat deze flexibiliteit de motivatie, betrokkenheid en productiviteit ten goede komt.

De onderzoekers bevelen een algemene invoering aan. Zo vermijd je nadelige gevolgen op het vlak van:

  1. gepercipieerde oneerlijkheid;
  2. teamspirit;
  3. verstandhouding tussen collega's.