Privacyverklaring

Terugkoppeling en evaluatiegesprekken zelden opgevolgd

17 november 2022
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
Foto door fauxels - pexels

Hoewel de meeste werknemers evaluatiegesprekken noodzakelijk vinden om ook terug te koppelen naar hun werkgever, ervaren 2 op de 3 werknemers dat er zelden iets mee gedaan wordt.

Rekruteringsspecialist Robert Half liet het navragen bij een 1500 Belgische bedienden. 60% ervan geven aan dat ze evaluatiegesprekken noodzakelijk achten voor hun professionele ontwikkeling. Maar dat gesprek is er niet altijd, het verloopt niet zoals gewenst, of het krijgt geen gevolg.

1 op 5 werknemers heeft geen evaluatiegesprek en vindt dit ook niet nodig. Een ander deel van de bevraagden (14%) heeft er geen, maar is wél vragende partij om samen te zitten met zijn/haar manager. Vooral werknemers die geen contract van onbepaalde duur hebben, of deeltijds werken, geven vaker aan dat ze niet regelmatig een evaluatiegesprek hebben, hoewel ze het wel willen.

Werknemers die wél een gesprek hebben met hun manager, zijn ook niet altijd tevreden. 4 op 10 (41%) vindt namelijk dat zijn/haar manager dit soort gesprekken verkeerd aanpakt. Typische manco’s zijn te veel éénrichtingsverkeer en weinig terugkoppeling. Meer dan 2 op 3 (65%) werknemers geeft aan dat er met de terugkoppeling niets wordt gedaan.