Privacyverklaring

Telewerk vermindert veel kort verzuim bij bedienden

16 juni 2020
Tekst
Jo Cobbaut

Het percentage kort verzuim (ziekte van minder dan een maand) halveerde in mei en lag de helft lager dan in mei vorig jaar. Die trend gaat op voor arbeiders en bedienden. Het middellang ziekteverzuim (afwezigheid tussen een maand en een jaar) ligt evenwel tien procent hoger dan een jaar geleden.

Dat wijst de maandelijkse SD Worx Employment Tracker uit. Die geeft een overzicht van het percentage gewerkte dagen, absenteïsme, tijdelijke werkloosheid en opname van wettelijke vakantiedagen.

Minder presenteïsme

David Schoonens, directeur consulting van SD Worx, zag in mei bijna een halvering van kort verzuim ten opzichte van april. Het kort verzuim lag zelfs de helft lager dan vorig jaar. 

David Schoonens denkt dat thuiswerk een positieve impact heeft op kort verzuim: werknemers die van thuis uitwerken, stellen zich minder bloot aan contacten en verplaatsingen, onder meer via het openbaar vervoer. Bovendien is er minder neiging om toch te gaan werken als je je niet goed voelt (presenteïsme). Door de flexibiliteit thuis blijven werknemers thuis soms doorwerken.

Bij de sectoren met het laagste verzuim zijn er veel bedienden. De sectoren met het hoogste kort verzuim in mei zijn de arbeiders van de voedingsindustrie, maar ook de bedienden van de kleine voedingswinkels; sectoren die niet stilgelegen hebben en minder konden thuiswerken.

H.Essers

Mike Dautzenberg, chief hr-officer van de logistieke dienstverlener H.Essers met meer dan 6.000 medewerkers in 17 landen, bevestigt deze trend in zijn bedrijf: “Het ziektepercentage lag in mei ook bij ons historisch laag. De daling is niet alleen duidelijk bij onze magazijniers, maar ook bij de chauffeurs en bedienden. Door telewerk valt absenteïsme terug tot minder dan een derde. Bij de 250 bedienden van de ondersteunende diensten die nu van thuis uit kunnen werken, valt dit nu zelfs bijna terug tot nul. Dit is positief nieuws, want in februari en maart kenden we een hoge ziektepiek. Aan de andere kant moeten we ook aandacht hebben voor het ziektepercentage van meer dan een maand, waar we een licht stijgende trend zien, want we willen geen verlies aan capaciteit. We nemen positieve maatregelen om dat terug te dringen.”

Kortdurend ziekteverzuim halveerde

In mei daalde het kortdurend ziekteverzuim (minder dan een maand afwezigheid) verder met 45%: van 2,29% in april naar 1,27% in mei. Dat betekent een daling van 51% onder het niveau van vorig jaar.

Bij arbeiders zakte het kortdurend ziekteverzuim van 2,58% in april naar 1,49% in mei, bij bedienden van 2,16% naar 1,17%. De social distancing en quarantaine- en hygiënemaatregelen zullen zeker een rol gespeeld hebben, net als de verlaagde ziekteregistraties tijdens periodes van tijdelijke werkloosheid.

Na de piek in maart bij aanvang van de crisis, ligt het kortdurend ziekteverzuim nu de helft lager dan vorig jaar; bij arbeiders is dat 54% lager, bij bedienden 49% lager.

Middellang verzuim daalde met 13 procent

In mei daalde het middellang ziekteverzuim (afwezigheid tussen een maand en een jaar) met 13%: van 3,3% in april naar 2,87% in mei. Toch lag het nog 11% boven het normale niveau voor deze periode.

Wel is er een verschil tussen arbeiders en bedienden. Bij arbeiders steeg het middellange ziekteverzuim fors van 3,6% in februari naar 4,87% in maart; april zag een lichte daling naar 4,8% en een verdere daling naar 4,2% in mei.

Voor bedienden was de toename minder sterk: van 2,1% in februari naar 2,5% in maart, naar 2,6% in april, terwijl er in mei een lichte daling was naar 2,3%.

David Schoonens van SD Worx: “Elke sector is anders en je vergelijkt best met cijfers van hetzelfde paritaire comité. Het middellang ziekteverzuim bij arbeiders ligt nu zo’n 15% hoger dan gewoonlijk voor deze periode. Bij bedienden is dat 10% hoger.”

Bron: SD Worx Employment Tracker