Telewerk naar nieuwe piek?

11 november 2020
Telewerk naar nieuwe piek?

Telewerk piekte in april, verminderde dan weer deze zomer en stabiliseerde in oktober op een niveau waar bedienden nog minstens een kwart van hun uren thuis presteren. Door de nieuwe lockdown en het verplicht telewerk sinds 2 november zal dat aandeel deze maand weer stijgen. Dat geldt ook voor de tijdelijke werkloosheid sedert de versoepeling van de regels terzake vorige vrijdag.

Dat concludeert hr-dienstverlener Attentia uit een steekproef bij 70.000 werknemers (29.000 arbeiders en 41.000 bedienden). In oktober had telewerk een aandeel van 23,5% van de gepresteerde uren bij bedienden, en 39,7% bij directie en kaderleden. Dat is heel wat minder dan in april, maar het blijft wel substantieel meer dan voor de uitbraak van COVID-19.

Weer op 70% van de presteerbare uren

Voorlopig ziet Attentia nog geen impact van de nieuwe overheidsmaatregelen naar aanleiding van de tweede coronagolf. Op 19 oktober werd telewerk opnieuw de norm, maar dat ziet Attentia niet in de telewerkcijfers. Sinds 2 november is deze manier van werken opnieuw verplicht, wat vermoedelijk wel voor een nieuwe toename in thuiswerk zal zorgen. Het is nu nog te vroeg om die evolutie in cijfers te zien.

Het positieve nieuws is dat de prestaties bij de bedrijven opnieuw op ongeveer hetzelfde niveau zitten als voor de eerste lockdown, namelijk op 70% van de presteerbare uren. In april was dat slechts 37% bij arbeiders en 55% bij bedienden, terwijl dit in normale omstandigheden ook rond de 70% zou zijn.

Mentaal welzijn

Mirabel Hoys, directeur HR Consulting bij Attentia, ziet een opportuniteit voor bedrijven om het mentale welzijn niet uit het oog te verliezen. “We focussen momenteel heel hard op het fysieke welzijn en op bescherming tegen het coronavirus, maar je mag de impact op het psychosociale welzijn van medewerkers niet onderschatten. Werken vanop afstand geeft veel medewerkers extra stress. Zeker nu in een tweede lockdown in een periode met korte, donkere dagen. Bovendien vangen veel medewerkers door de verlengde vakantie nu ook kinderen op. Als een bedrijf de aandacht voor het welzijn van de medewerkers vooropstelt, dan hoort het mentale welzijn daar zeker ook bij.”

Ook extra ondersteuning van de leidinggevenden is een must, want vanop afstand een team managen, vraagt om specifieke skills. Sterk leiderschap en tijdig detecteren van stress-signalen is niet evident vanop afstand. Het is belangrijk om leidinggevenden hier ook in bij te staan.

Tijdelijke werkloosheid

Voor arbeiders, die niet aan telewerk kunnen doen, zijn vooral de cijfers van tijdelijke werkloosheid interessant. Hoewel ook die piek ver achter ons ligt, zien we sinds de zomer toch een hele lichte stijging: van 4,5% (van de presteerbare uren) tijdelijke werkloosheid in augustus naar 6,18% in oktober. Bij bedienden en kaderleden is er wel een duidelijke afvlakking van de tijdelijke werkloosheidscijfers te zien.

Sinds september zijn de regels voor tijdelijke werkloosheid strenger geworden, maar daarvan is in de statistieken weinig te merken. Misschien werd deze regeling ook al tijdens de zomermaanden vooral aangewend door bedrijven die vandaag nog steeds in aanmerking komen? Net zoals bij telewerk verwacht Attentia dat ook tijdelijke werkloosheid in de komende maanden weer zal toenemen, gezien de versoepeling van de regels sinds vorige vrijdag. Maar een nieuwe piek, zoals in april, zal wellicht uitblijven.

“Werkgevers die in september of oktober op tijdelijke werkloosheid een beroep wilden doen, moesten bewijzen dat hun organisatie in het eerste kwartaal omzetverlies geleden heeft. Die regels zijn nu opnieuw versoepeld zoals tijdens de eerste lockdown, en dat al zeker tot 31 maart 2021. Zowel telewerk als tijdelijke werkloosheid wegens corona zullen vanaf november opnieuw in de lift zitten”, zegt Mirabel Hoys.