Privacyverklaring

Talent.brussels verkort rekruteringstijd tot 40% met nieuw MyTalent-platform

29 juni 2022
Tekst
Yannick De Spiegeleir
Beeld
DGs

Hoe vind je op een jaar tijd meer dan 500 nieuwe werknemers? Voor die uitdaging zette hr-organisatie talent.brussels van het Brussels gewest het nieuwe MyTalent-platform op poten. Via een motivationele vragenlijst en gerichte tests wil het sneller en beter kandidaten vinden en aanwerven.

In een nieuwe aanpak moet het standaard cv wijken voor een vragenlijst en specifieke tests. Isabelle Meulemans, algemeen directeur van talent.brussels, licht toe dat de nieuwe aanpak volledig gebaseerd is op de feedback van de kandidaten. “Dankzij deze interacties weten wij nu dat het van essentieel belang is zin te geven aan het hele aanwervingsproces en dat het niet té lang mag duren. Het is van cruciaal belang mensen aan te werven die zich voor het project van de organisatie willen inzetten en wij zijn ervan overtuigd dat motivatie een sleutelelement is bij het vinden van deze match.”

Na een half jaar werpt de methode al zijn vruchten af. “Onze rekruteringstijd is drastisch ingekort en de kwaliteit van de kandidaten is exponentieel toegenomen. Vroeger hielden we maar 20% van de cv's over na de eerste fase, nu houden we er 80% over”, aldus Meulemans.

Flexibiliteit

Talent.brussels werkt met een hybride systeem er wordt zowel fysiek op locatie als digitaal gewerkt. Meulemans: “Na een sollicitatie krijgen de kandidaten digitaal toegang tot hun tests. Zij kunnen hun tests afleggen waar en wanneer zij maar willen. De digitalisering van deze tests maakt een grote flexibiliteit mogelijk, zowel voor de kandidaat, die geen verlof meer hoeft te nemen voor het eerste deel van de tests, als voor de organisatie. Die hybride aanpak dompelt de potentiële kandidaten meteen ook onder in de hybride organisatiecultuur. Het Brussels Gewest is momenteel bezig met de uitvoering van zijn regionaal actieplan voor hybride werken. Onze werknemers kunnen tot 3 dagen per week telewerken, onze vergaderingen worden op een hybride manier georganiseerd…”

Uiteenlopende profielen

In de praktijk moet talent.brussels op zoek naar verschillende uiteenlopende profielen van juristen en managers tot medewerkers van de groendienst en brandweerlieden. Werkt de nieuwe aanpak voor elk profiel even accuraat? “Dat klopt. Voor sommige profielen is de digitalisering van alle teststappen niet mogelijk. Bijvoorbeeld voor brandweer of architecten. Daarom hebben wij een meer gemengde formule, waarbij sommige tests op afstand worden afgelegd en andere ter plaatse.”