Privacyverklaring

Studentenarbeid uit diep dal, maar afwachten of herstel doorzet

1 september 2020
Tekst
Jo Cobbaut

Tijdens het begin van de lockdown kelderde studentenarbeid met 66%, sedert is er sprake van een redelijk sterk herstel. Tijdens de eerste maand van de zomervakantie noteerde Randstad een daling met 24% (zowel in uren als in koppen). In augustus bedroeg de daling nog 17%.

Na de desastreuze terugval tijdens de paasvakantie (in volle lockdown) werden twee op drie studentenjobs geschrapt. Sedert verbeterde de situatie gestaag, zo ziet hr-dienstverlener Randstad. En tijdens de eerste maand van de zomervakantie bedroeg de terugval nog 24%.

Ook tijdens de maand juli was de trend eerder positief. Ondanks de verscherping van een aantal coronamaatregelen op het einde van de maand juli, bleef de positieve trend voorlopig intact. De daling in vergelijking met vorig jaar bedraagt nu nog zo’n 17%. De strengere maatregelen hebben dus geen directe negatieve impact gehad op het inzetten van studentenarbeid.

In tegenstelling tot de maand juli, waar er sprake was van een systematische verbetering gedurende maand, bleef het cijfer tijdens de maand augustus wel stabiel. Mogelijks hebben de strengere maatregelen een verdere daling voorkomen. Het is dus hoogst onzeker dat de positieve trend in de komende maanden nog verder wordt doorgetrokken.