Privacyverklaring

Stijging arbeidsvolume van 1,16% in juli

7 september 2020
Tekst
Jo Cobbaut

De arbeidsmarkt lijkt wat te herstellen. Het aantal voltijdse medewerkers steeg in juli met 1,16 procent ten opzichte van een maand eerder in juni. Het arbeidsvolume kent dus wat groei, maar in dezelfde periode vorig jaar was die dubbel zo sterk. Vooral grote ondernemingen gaan vooruit, kmo’s veel minder. Sectoren die een kleine groei optekenen, zijn de IT sector, de gezondheidszorg en de vastgoedsector. Andere sectoren, zoals de horeca, tekenen herstel op.

Dat blijkt uit de loongegevens die hr-dienstenleverancier SD Worx analyseerde. Over heel België noteerde die in juli een stijging van het arbeidsvolume met 1,16 procent in vergelijking met een maand eerder. De steekproef werd genomen bij dezelfde 20.000 grote en kleine werkgevers uit de privésector, samen goed voor 700.000 voltijdse equivalenten. De stijging naar regio

  • Vlaanderen +1,39%;
  • Wallonië +0,72% en
  • Brussel +0,59%

In juli 2019 steeg het arbeidsvolume met 2,06 procent ten opzichte van juni 2019.

Grote bedrijven dynamischer

De grotere bedrijven met meer dan 250 werknemers gingen in juli dit jaar het sterkst vooruit ten opzichte van een maand eerder, met 1,97 procent in heel België. Regionaal gezien groeien de Vlaamse ondernemingen weer het sterkst aan met 2,58 procent. In Wallonië (+0,77%) en Brussel (+0,62%) was de stijging minder groot.

Bij de kmo’s met minder dan 250 werknemers was de stijging slechts 0,41 procent. De Waalse kmo’s groeien het vlotst met 0,69%. In Brussel (+0,54%) en Vlaanderen (+0,32%) bleef de stijging beperkter, maar de algemene trend is dus positief.

Horeca herstelt

Uiteraard zijn de stijgingen gezien de uitzonderlijke corona-omstandigheden (lockdown, specifieke maatregelen horeca en winkels…) sectorgevoelig. Verrassend genoeg vallen er binnen de horeca opvallend veel nieuwe aanwervingen vast te stellen. Een stijging van 2,82 procent bij de kmo’s en 3,38 procent bij de grotere ondernemingen. De cijfers wijzen op een voorzichtig herstel, zo meent SD Worx.

Ook de detail- en groothandel gaan vooruit, met 1,22 procent groei bij de grote bedrijven en 1,02 procent toename bij kleine en middelgrote ondernemingen.

Nog bij de grote ondernemingen gaan de diensten en administratie (4,69%) en gezondheidszorg en sociaal werk (3,21%) snel vooruit.

Bij kmo’s gaan diensten en administratie lichtjes (-0,37%) achteruit en stijgt het aantal voltijdse jobs bij gezondheidszorg en sociaal werk met 1,65 procent.

Bouwsector boet in

De bouwsector krijgt dan weer klappen. Bij kleine en middelgrote aannemers en andere bouwbedrijven zakte het aantal voltijdse werknemers in juli dit jaar met 1,06 procent ten opzichte van een maand eerder, bij de grote constructiebedrijven met 1,20 procent. Bart Pollentier, directeur van het kenniscentrum van SD Worx nuanceert, vermoedt dat hier het bouwverlof speelt, dat een groot deel van juli in beslag neemt.