Privacyverklaring

Slaaptekort meten en opvolgen met sensor

18 december 2019
Tekst
Jo Cobbaut

Hr- en welzijnsspecialist Attentia gebruikt voortaan Sunrise, een sensor die de diagnose van slaapstoornissen makkelijker maakt.

Slaapstoornissen is een groter probleem dan men denkt. “Ongeveer een op de twee mannen krijgt er vanaf zijn 40ste mee te maken. Bij vrouwen heeft een kwart vanaf die leeftijd meer last van slaaptekort. Dat kan leiden tot onder meer obesitas, een verhoogde bloeddruk en zelfs depressie”, zegt Christian Mostosi, arbeidsarts bij Attentia.

(Belgische) sensor 

Om een structureel slaaptekort aan te pakken, heb je metingen nodig. Attentia biedt voortaan de kleine, draadloze sensor van de Belgische start-up Sunrise aan. Via een app op de smartphone worden data uitgelezen. Die kan de gebruiker naar zijn huisarts of arbeidsarts doorsturen.

Je kan je slaappatroon dus testen in je eigen omgeving. Met minder stress. Mostosi: “Tot op heden komen alleen mensen met matige tot ernstige slaapapneu in aanmerking voor een vergoeding voor een behandeling met CPAP (een apparaat met continue positieve druk in de luchtwegen). Maar er zijn andere behandelingsmogelijkheden voor milde apneu. Je kan dit detecteren en behandelen voor je CPAP nodig hebt.” 

Hoe verloopt de test?

  1. De patiënt bestelt een test die bij hem thuis wordt afgeleverd.
  2. Hij voert de test uit vanuit zijn bed. De patiënt installeert de Sunrise-app op zijn smartphone en koppelt deze aan de kleine (draadloze) sensor die hij op zijn kin kleeft voor het slapen gaan.
  3. De volgende ochtend krijgt hij een korte analyse van zijn slaap en kan hij advies vragen bij experts van Sunrise. Die analyse is gevalideerd door een brede klinische validatietest (bij vierhonderd mensen).
  4. Patiënten krijgen ook de mogelijkheid om het volledige rapport met hun huisarts (of bedrijfsarts) te delen.

De eerste bedrijven zijn ermee aan de slag en de evaluatie volgt nog eind dit jaar. Mostosi: “In eerste instantie richten we ons op de categorie medewerkers die een ‘gevaarlijk’ beroep hebben of een risicogroep zijn, zoals bijvoorbeeld nachtwerkers.” Attentia werkt hiervoor met een vragenlijst over het risico op slaaptekort, waarbij overgewicht en een hoge bloeddruk mogelijk symptomen zijn.