Privacyverklaring

Salarissen in telecom en ICT stijgen 2,8 procent

21 oktober 2019
Tekst
Jo Cobbaut

Het basissalaris van werknemers in de telecom- en ICT-sector is dit jaar met gemiddeld 2,8% gestegen. Variabele verloning blijft belangrijk, evenals het toekennen van bonussen. Het opmerkelijkst is een stijging van de Netto Forfaitaire Kostenvergoeding.

Voor de twintigste keer nam hr-consultancybedrijf Hudson het salarisbeleid van 70 Belgische organisaties uit deze sector onder de loep. Het basissalaris van werknemers in de telecom- en ICT-sector groeide dit jaar met gemiddeld 2,8%. Dit is iets minder dan vorig jaar, toen het basissalaris met 3% steeg. De verhoging, exclusief index, nam dan weer toe tot 1,5%, het hoogste cijfer sinds 2011.

Werkgevers investeerden dit jaar vooral in een hoger basissalaris voor de core ICT-functies: validation engineer, system administrator, operations support manager, netwerk manager, system engineer en solution architect. Zij ontvingen meer dan 5% extra in hun basissalaris dit jaar, inclusief index.

Variabel loon belangrijke component

Vorig jaar viel de sterke focus op variabele verloning op. Het variabel loon vormt ook dit jaar nog een belangrijke component van het salarispakket van de werknemers in de telecom- en ICT-sector, hoewel dit minder sterk gestegen is dan vorig jaar.

Variabele verloning blijkt vooral heel populair in grote bedrijven, waar 84% van de werknemers een vorm van variabel loon ontvangt. In kleine bedrijven krijgt slechts 38% van de werknemers iets van variabel loon. In middelgrote bedrijven is dat zo’n 45%.

Cao 90 wint nog terrein, winstpremie blijft onbenut

Bonussen zoals de cao 90 bonus en de Target Bonus, blijven in de ICT-sector aan belang winnen. Zo steeg het aantal werknemers dat zo’n bonus ontvangt ook dit jaar weer sterk. De cao 90 bonus is de populairste bonus in alle organisaties, groot of klein. Het gemiddelde bedrag dat de werknemers ontvangen is dit jaar wel gedaald.

Opmerkelijk is dat de telecom- en ICT- sector de winstpremie nog niet ontdekt heeft. In het algemeen is het aantal Belgische bedrijven dat de winstpremie uitkeert verdrievoudigd, terwijl geen enkel bedrijf in de telecom- en ICT-sector deze premie dit jaar heeft uitgekeerd.

Stagnatie bedrijfswagens en flexibel verloningsplan

Bedienden en kaderleden krijgen vaker een bedrijfswagen in de telecom- en ICT-sector, dan vergelijkbare profielen in andere sectoren van de Belgische markt. Maar het toekennen kent wel een stagnatie.

Ook het flexibel verloningsplan stagneert dit jaar. Het plan blijft voornamelijk populair in grote bedrijven, maar heeft niet aan belang gewonnen.

Stijging Netto Forfaitaire Kostenvergoeding 

Ook de Netto Forfaitaire Kostenvergoeding blijft een belangrijk onderdeel van het salarispakket van werknemers in de telecom- en ICT-sector. Het aantal ontvangers van dit extralegaal voordeel stijgt dit jaar opmerkelijk. De grootte van het uitgekeerde bedrag steeg ook sterk in vergelijking met vorig jaar.

Bron: Hudson