Privacyverklaring

Ruim één op vijf bedienden rijdt inmiddels met een bedrijfswagen

28 februari 2022
Tekst
Jo Cobbaut

Het aantal bedienden dat een bedrijfswagens heeft, blijft stijgen. Inmiddels reed zo’n 22 % van de bedienden in 2021 met een bedrijfswagen, dat is een kwart meer dan vijf jaar geleden en een absoluut record.

Een en ander blijkt uit de zesde editie van Acerta’s mobiliteitsbarometer. De Belg neemt steeds meer de wagen naar het werk: in bijna acht op de tien gevallen werd de wagen gekozen voor (een deel van) het traject. Het coronavirus speelt daar waarschijnlijk een rol in.

Openbaar verliest terrein

In 2019 koos ruim 8,3% van de werknemers nog voor het openbaar vervoer, maar dat percentage liep in coronajaar 2020 terug tot 8,1%, en bleef ook in 2021 verder dalen. Het percentage werknemers dat – thuiswerkdagen niet meegerekend – élke dag enkel met het openbaar vervoer naar het werk komt, daalde van 6 % in 2020 naar 5,7 % in 2021.

Terwijl het openbaar vervoer aan populariteit verliest, blijft Koning Auto het favoriete vervoersmiddel voor woon-werkverkeer.

Wagen als belangrijke troef in het loonpakket

De stijging in het aantal bedienden met een bedrijfswagen toont aan dat het nog steeds een belangrijke onderdeel is van het loonpakket. De bedrijfs- of salariswagen blijft een troef om personeel aan te trekken.

Aantal fietsvergoedingen blijft constant

1 op 3 werknemers doet (minstens een deel van) zijn woonwerkverplaatsing met de fiets. Terwijl de mobiliteitsbaromter van Acerta in het eerste coronajaar meer en meer fietsers zag, bleef dit percentage in 2021 opvallend constant. Ook het aantal fietsvergoedingen, een mooi financieel extraatje voor je medewerkers, blijft stabiel.

Hybride werken is de toekomst

Hoewel er meer salariswagens dan ooit op onze wegen rijden, voorspelt Acerta dat dit zo blijft. De bedrijfswagens zullen wel duurzamer worden.

En ook het hybride werken zal onze woon-werkverplaatsingen beïnvloeden, want door thuis te werken, leggen we heel wat minder woon-werkkilometers af. Zelfs als je werknemers geen (plaats voor een) bureau thuis hebben, bestaan er innovatieve oplossingen, zoals workhubs. En werknemers die niet elke dag naar kantoor hoeven, kiezen misschien wel eens voor een ander, duurzamer, vervoersmiddel.