Ruim 1 op 4 farma- en chemiebedrijven werven meer aan dan gepland in 2020

30 oktober 2020
Tekst
Jo Cobbaut
Ruim 1 op 4 farma- en chemiebedrijven werven meer aan dan gepland in 2020

Ondanks de coronacrisis deden de farma- en chemiebedrijven minstens 3.200 aanwervingen dit jaar en afficheren ze nog 1.000 vacatures. Ruim een kwart wil dit jaar zelfs meer aanwervingen doen dan. De economische onzekerheid maakt ondernemingen wel voorzichtig in hun prognoses, maar vele houden vast aan het voorziene aantal rekruteringen.

“De toekomst is aan de moleculebouwers,” zo concludeert Frank Beckx, gedelegeerd bestuurder van essenscia vlaanderen, uit de jaarlijkse jobbarometer van de sectorfederatie. Uit de Jobbarometer, waaraan 105 sectorbedrijven de voorbije weken hebben deelgenomen, blijkt dat de coronacrisis amper impact had op de aanwervingen. Dat blijven er 3.200, evenveel als vooropgesteld voor de uitbraak van de pandemie. Al verschilt de situatie van bedrijf tot bedrijf. Ruim een kwart van de ondernemingen (27%) plant wat meer mensen in dienst te nemen, 30% zal iets minder rekruteringen doen.

Bijna 1.000 openstaande vacatures

De sector telt op dit moment ook 983 openstaande vacatures. Voor een derde (32%) van die jobaanbiedingen is geen specifieke werkervaring vereist. In de helft van de gevallen gaat het om vervangingsvacatures, maar de andere helft betreft dus nieuwe jobs. Daar zitten vaccinmakers bij voor de productie van Covid-19-vaccins, maar er is ook veel vraag naar technici en ingenieurs door de vele recente investeringsprojecten in de sector. Drie op de vier bedrijven heeft vacatures.

Technisch TSO-talent blijft gegeerd, vooral onderhoudstechnici, kunststofverwerkers en procesoperatoren voor farma en chemie. Toch is ongeveer twee derde van de vacatures bestemd voor technisch en wetenschappelijk talent met een hoger opleidingsniveau. Het gaat om professionele bachelors uit studierichtingen als Elektromechanica, Biotechnologie en Chemie, met specialisatie in procestechnologie.

Bij masteropleidingen zijn vooral ingenieurs en wetenschappers in trek, zowel voor productiefuncties als in onderzoek en ontwikkeling. Een STEM-studie blijft dus het beste toegangsticket tot een job in de chemie en life sciences.

Het aantal jobs in de farma- en chemiesector in Vlaanderen groeide de voorbije zes jaar met 3.720 eenheden, zodat er vandaag in totaal 63.086 mensen in de sector werken.

Structureel doen bedrijven meer dan 3.000 aanwervingen per jaar, vorig jaar zelfs bijna 4.000. De werkelijke aantallen liggen nog hoger omdat niet alle ondernemingen uit de sector aan de enquête hebben deelgenomen.

Voor volgend jaar oogt het totaalbeeld wel nog onduidelijk.

  • 40% houden vast aan hun gepland aantal rekruteringen voor 2021;
  • 41% wacht de economische evolutie af;
  • 15% verwacht minder aanwervingen te doen en
  • 2% voorspelt een toename.