Privacyverklaring

Retentie hr-prioriteit in 2020

27 december 2019
Tekst
Jo Cobbaut

Wat zijn de grootste hr-uitdagingen? Organisaties noemen in volgorde retentie van talent, talent vinden en talent beter inzetbaar maken. Opvallend: onze bedrijven tellen nog weinig niet-Belgen of nieuwe Belgen onder hun bedienden.

68% van de respondenten zet retentie in de top 3 van hun uitdagingen voor 2020, zo blijkt uit een enquête van Acerta. Ze zijn bezorgd dat ze volgend jaar de juiste mensen niet meer zullen kunnen houden. De twee volgende vaakst genoemde uitdagingen zijn ‘instroom van nieuwe medewerkers’ (genoemd door 46%) en ‘de inzetbaarheid van medewerkers verbeteren’ (39%). Nele Ronsmans, senior consultant Acerta Consult meent alvast dat de arbeidskrapte ook in 2020 het hr-landschap blijft bepalen.

6 op de 10 komt niet aan 5% niet-Belgische of anderstalige bedienden

Een kwart van de werkgevers zegt bij vacatures nu al een systematisch tekort aan kandidaten vast te stellen. Ze zijn zeker bereid niet-Belgen, nieuwe Belgen en anderstaligen aan te werven. 32% heeft vandaag meer dan 20% niet-Belgen, nieuwe Belgen of anderstaligen in dienst. Maar die cijfers gaan over arbeiders. Die verhouding is onder bedienden nog lang niet bereikt: 63% van de werkgevers heeft minder dan 5% niet-Belgen, nieuwe Belgen of anderstaligen in dienst.

Nele Ronsmans ziet onder meer een taalprobleem: “Voor bediendenjobs hebben werkgevers de doelgroep van nieuwe Belgen, niet-Belgen en anderstaligen wellicht nog onvoldoende grondig verkend. Hier zit het komende jaar nog marge. Maar dan zal men ook moeten inzetten op het snel aanleren van onze taal door deze nieuwe werknemers.”

Topvaardigheid: flexibel omgaan met verandering

Verder erkent 98% van de respondenten dat op vaardigheden een vervaldatum staat en dat ze er moeten voor zorgen dat hun werknemers skills verwerven die ze vandaag nog missen om ook in de toekomst inzetbaar te blijven.

Nele Ronsmans wijst op het belang van het vermogen om flexibel te zijn, om verandering aan te kunnen: "Bijscholen gaat dus zeker niet alleen over hard skills verwerven, inzetten op soft skills is even hard nodig.”