Privacyverklaring

Redditstichter en echtgenoot Serena Williams pleit voor vaderschapsverlof

19 augustus 2019
Tekst
Jo Cobbaut

Terugblikkend op de complicaties met de zwangerschap van Serena Williams in 2017 schreef haar echtgenoot Alexis Ohanian een pleidooi voor wettelijk vaderschapsverlof. De medestichter van Reddit bleef maanden thuis en getuigde: "Elke vader zou de steun moeten krijgen om dat ook te doen."

De Verenigde Staten zijn zowat het enige land dat geen enkele vorm van ouderschapsverlof kent. In de krant The New York Times schreef Alexis Ohanian hoe hij de volle 16 maanden opnam die zijn bedrijf voorziet.

Reddit

Dat beleid van Reddit, een online platform voor nieuws, is overigens niet zijn verdienste, zo schrijft hij zelf. "Voor de geboorte van (zijn dochter) Olympia had ik nooit stilgestaan bij vaderschapsverlof en, om eerlijk te zijn, het beleid bij Reddit was niet mijn idee. Onze vicepresident of people and culture, Katelin Holloway, stelde het voor en het klonk oké, dus waarom niet?"

Na de zware complicaties met de geboorte van Olympia is de ondernemer een stuk minder vrijblijvend. Hij ervaarde de periode als zeer zwaar, zelfs in zijn gepriviligieerde positie. Bijna één op de vier werkende vrouwen in de VS is binnen de twee weken weer aan het werk. Slechts 9 procent van de werkplekken in de VS biedt betaald ouderschapsverlof aan alle mannelijke werknemers. Drie op de vier vaders zijn binnen één week weer aan het werk.

Vaders vrezen voor stigma

In landen die wél vaderschapsverlof opleggen, is de situatie niet noodzakelijk veel beter. Uit een studie van de internationale nonprofit Promundo blijkt dat minder dan de helft van de vaders het volledige vaderschapsverlof opnemen waar ze recht op hebben.

Dezelfde studie leert nochtans dat de meeste nieuwe vaders wel meer verlof zouden willen nemen, maar ze vrezen voor een stigma. Ze zien weinig steun of aanmoediging in hun omgeving en zeker hun werkomgeving. Het dominante beeld blijft dat van de ideale man als eerste kostwinner. Bovendien denken ze dat er negatieve gevolgen zouden zijn voor hun carrière.

Federale wet nodig

De boodschap van Alexis Ohanian is nochtans dat het verlof nemen rendeerde voor hem. "Ik moedig het ook aan bij Initialized Capital, waar ik managing partner ben. Recent namen bij ons drie papa's betaald ouderschapsverlof tegelijk."

Ohanian wil een federale wet die betaald ouderschapsverlof oplegt voor ouders, adoptieouders en zorgverleners. "Zolang die er niet is, papa's, laat mij uw steun zijn. Ik nam de volle 16 weken en ik ben nog altijd ambitieus en werk aan mijn carrière. Praat erover met je baas en zeg hen dat ik jou gestuurd heb," zo schrijft hij in The New York Times.

Alexis Ohanian, ging een partnership aan met Dove Men+Care voor de Pledge for Paternity Leave. De organisatie bepleit een beleidskeuze voor wetgeving voor betaald ouderschapsverlof.

State of the World’s Fathers. Unlocking the Power of Men’s Care 2019