Privacyverklaring

Kans op scheiding veel hoger wanneer vrouwen promotie maken dan mannen

29 oktober 2019
Tekst
Jo Cobbaut

Een Zweedse studie vond een verband tussen enerzijds promotie en anderzijds een verhoogde kans op scheiding in het huwelijk van de betrokkene. Dat laatste is vooral het geval bij koppels waar de vrouw promotie maakte.

Johanna Rickne (Zweedse Instituut voor Sociaal Onderzoek, Universiteit van Stockholm) en Olle Folke (Universiteit van Uppsala) analyseerden de relaties van mannen en vrouwen die eerst werknemer waren in een organisatie en vervolgens gepromoveerd werden tot CEO van een bedrijf met minstens honderd medewerkers tussen 2002 en 2012. 

Zodra vrouwen die promotie maakten, beginnen ze te scheiden tegen een hoger tempo dan hun mannelijke tegenhangers met dezelfde carrièreverloop.

Status

Rickne en Folke opperen de hypothese dat de promotie van vrouwen waarschijnlijker voor frictie zorgt doordat de economische en de statusbalans tussen de partners verstoord wordt.

De auteurs van de studie, gepubliceerd door het World Economic Forum en de London School of Economics Business Review, stellen dat Zweden een beeld geeft van wat andere landen ook zullen meemaken omdat Zweden vooroploopt inzake gendergelijkheid. De voorbij dertig jaar zijn er meer hoog opgeleide vrouwen dan mannen en hun participatie aan de arbeidsmarkt is even hoog. 

Bron: People Management