Privacyverklaring

Over flexplekwerken & coworken

16 september 2019
Tekst
Leen Anthuenis

Drie weken geleden kreeg ik te horen dat de renovatiewerken aan onze werkplek in Gent "intensiever" zouden zijn dan gepland. Wat medio mei leek op wat schilderwerk, blijkt kap- en breekwerk van de bovenste plank. Héél fijn want de plannen zien er prachtig uit! Maar wat met mijn team?

Start to: Flexwork!

De nieuwe manier van werken, we schrijven er zo vaak over met HRmagazine. De ideale gelegenheid om het zelf uit te testen ?. De komende maanden deel ik graag de flexplek-ervaringen van het HRmagazine-team #ontour.

Thuis- of flexplekwerken?

Het team was formeel. We willen bij elkaar zijn ❤...

Het zit zo. Op één iemand na is het team vaak de hort op. Voor of na meetings kunnen we thuis werken, maar meestal komt iedereen naar kantoor.

Ik dacht, tijdens de renovatie werken we gewoon wat meer van thuis, maar dat was buiten mijn team gerekend. Iedereen was formeel: Het is voor sommige taken en projecten veel efficiënter om dicht bij elkaar te zijn, je bent altijd op de hoogte van wat er speelt en leeft. En vooral, het is zoveel gezelliger ☕

Dus ging ik op zoek naar een flexplek.

Flexplekwerken kan overal, of toch niet?

De eerste week spraken we af in Krookcafé, de ontmoetingsruimte in de Gentse bibliotheek van de toekomst, die naast boeken ook mensen wil verzamelen. Iedereen is er welkom om te lezen, studeren, werken, vergaderen en zoveel meer.

Ideaal om mijn onvoorbereide renovatieplanning op te vangen, maar misschien niet om de volgende vier maanden dagelijks mijn hele team onder te brengen.

PLUS:

  • De sfeer is er geweldig.
  • Je hebt tafels met stroomvoorziening, een fantastisch Wifi-netwerk, stille ruimtes, ruimtes waar je kan praten.
  • Je loopt gewoon binnen, je hoeft niets te plannen of te reserveren.

Ideaal voor nu en dan, maar het voldoet niet volledig aan wat we nodig hebben.

MIN:

  • Bellen is bijvoorbeeld geen evidentie. Je stoort of wordt gestoord.
  • De deuren gaan pas om 10 uur 's ochtends open. Voor de vroege vogels in het team is dat rijkelijk laat.
  • De sfeer is er uitstekend, maar je bent niet in een werkomgeving. Sommige bezoekers komen er ter ontspanning en dat leidt wel eens af.
  • Daarnaast komt het hele team van buiten Gent en parkeren in Gent centrum is een dure zaak. Er zijn wel mogelijkheden om gratis aan de rand van de stad te parkeren en met shuttles naar het centrum te rijden, maar daar kon ik niemand toe mobiliseren... We zijn flexibel, maar zo flexibel precies nog niet.

Op zoek dus naar een oplossing die aan alle voorwaarden voldoet.

Vaste flexplekken

Ik vond een leuk artikel over coworken: "Tien redenen waarom coworken beter werkt dan thuiswerken". Deze blog was zo herkenbaar. Dus ik nam de telefoon en belde naar de auteur, Hans Abbeloos. Hans is expert in de nieuwe vormen van werken en stond mee aan de wieg van Bar d'office, een vereniging van coworkingruimtes in België.

Dankzij Hans kwam ik in contact met Bedrijvencentrum De Punt in Gentbrugge en sinds drie weken is De Punt onze vaste flexplek in het Gentse.

In Antwerpen kunnen we terecht bij Xpand, de ontmoetingsplaats waar ook onze rondetafel-interviews plaatsvinden.

Wat heb ik de voorbije weken geleerd?

  • Gelukkig voor mijn slechte renovatieplanning: coworkinginitiatieven zijn zéér flexibel ?. Piet Lietaer, MD van De Punt, zorgde onmiddellijk voor een oplossing die helemaal aansluit bij onze noden. Na ons eerste contact op vrijdag, kon mijn hele team er al op maandag aan de slag.
  • Alle types ruimtes zijn voor handen: belruimtes, stille ruimtes, vergaderzalen én alle ruimtes zijn uitgerust met ergonomisch kantoormateriaal.
  • De technische uitrusting werkt voortreffelijk. Van internet tot projectie, alles is plug-and-play.
  • Hoewel mijn team zeer flexibel is , vraagt het toch even tijd om gewoon te raken aan de nieuwe omgeving. In een coworkingruimte zijn er afspraken die je moet leren kennen en waar je je aan moet aanpassen. Je komt als team ook binnen met eigen gewoontes. Het vraagt even tijd om de culturen mooi te laten blenden.

De klant komt naar je toe

HRmagazine transformeerde de voorbije jaren van een uitgeverij met een klassieke bedrijfsstructuur naar een netwerkorganisatie die community's samenbrengt. We werken met vaste medewerkers en (vaste) freelancers. Het coworkingconcept sluit helemaal aan bij de netwerkcultuur van ons bedrijf.

Op enkele dagen tijd kwamen we enkele van onze partners tegen zonder een afspraak te moeten plannen en de auto te moeten nemen. Poolstok blijkt één van de bewoners van het bedrijvencentrum te zijn, Syntra organiseerde hier vorige week Syntra Soirée, Securex was op bezoek bij een klant, SDworx werd gefilmd voor de lokale televisie en Acerta houdt deze week een "open coffee".

Onze partners en klanten komen dichterbij, zo heeft Poolstok kantoren in hetzelfde gebouw.

De eerste drie weken waren alvast een succes. Ik ben benieuwd naar wat nog zal volgen!

Ook zin om even mee te proeven, kom maar langs!

#ontour