Privacyverklaring

Ouderschapsverlof blijft vrouwenzaak

28 februari 2022
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
shutterstock

Eén op drie van de Belgische werknemers die ouderschapsverlof opnamen tussen 2019 en 2021, waren mannen. Dit aandeel bleef zeer stabiel.

Een en ander blijkt uit analyse van een staal van 8000 werknemers door Partena Professional. Daaruit blijkt ook dat leeftijd een factor van betekenis is. Het percentage mannen van de opnemers van ouderschapsverlof bedraagt

  • 12,69% van de werknemers tussen 20 en 29 jaar;
  • 24,6 bij de 30- tot 39-jarigen;
  • 46,40 % bij categorie vanaf 49 jaar;
  • 70% in de categorie 50 tot 59 jaar.

De factor studieniveau

“Ook het verschil in vertegenwoordiging van mannen tussen arbeiders (39,54%) en bedienden (29,74%) bij de ouders die ouderschapsverlof opnamen is opvallend,” zo constateert Wim Demey, Customer Intelligence Manager bij Partena Professional.

Parallel daarmee is het studieniveau van invloed. Bij de werknemers die ouderschapsverlof opnamen en met als hoogste diploma dat van lager onderwijs, bedraagt het aandeel mannen 40,38%.

Bij werknemers met als hoogste diploma dat van secundair onderwijs, daalt het percentage naar 36,01%.

Bij de houders van een niet-universitair hoger onderwijsdiploma daalt de verhouding verder naar 31,55%.

Bij de houders van een universitair diploma vertegenwoordigen mannen 28,18% van de werknemers die ouderschapsverlof opnamen.

“Het aandeel van door mannen opgenomen ouderschapsverlof is de voorbije jaren slechts licht gestegen. Nochtans is er een reële evolutie op het niveau van de wetgeving, maar ook in onze maatschappelijke gewoontes. Toch is het een interessante vaststelling dat het opleidingsniveau een belangrijke rol speelt in het al dan niet opnemen van ouderschapsverlof door mannen,” aldus Wim Demey, Customer Intelligence Manager bij Partena Professional.

Formules ouderschapsverlof

Om voor zijn kind te zorgen, heeft de werknemer de keuze om op één van de volgende manieren zijn ouderschapsverlof op te nemen. Deze worden vergoed door de RVA en zijn combineerbaar.

“Het ouderschapsverlof biedt de werknemer de mogelijkheid om zijn arbeidsprestaties volledig op te schorten (gedurende 4 maanden) of te verminderen met 1/2 (gedurende 8 maanden), 1/5 (gedurende 20 maanden) of 1/10 (gedurende 40 maanden). Dit verlof moet aanvangen voor het kind de leeftijd van 12 jaar bereikt. De leeftijdsgrens is vastgelegd op 21 jaar wanneer het om een kind met een beperking gaat,” aldus Catherine Legardien, Legal Expert bij Partena Professional.

De werknemer kan ook een tijdskrediet opnemen met als reden ‘zorgen voor een kind van minder dan 8 jaar’ of ‘zorgen voor een kind met een beperking van minder dan 21 jaar’ voor een duur van 51 maanden en dit ongeacht de vorm (volledige opschorting van de prestaties, vermindering met 1/2 of 1/5).