Privacyverklaring

Opname vakantiedagen normaliseert

18 augustus 2020
Tekst
Jo Cobbaut

Voor het eerst sinds de start van de crisis neemt de Belg weer meer wettelijke vakantiedagen op. Het percentage wettelijke vakantie ligt in juli 2020 ongeveer op hetzelfde niveau als juli 2019.

Dat blijkt uit cijfers van de Employment Tracker van SD Worx. Terwijl de werknemers tot nu toe minder vrije dagen hadden genomen in 2020 dan in 2019, blijft de maand juli vergelijkbaar met de voorgaande jaren. Bart Pollentier, directeur van het kenniscentrum bij SD Worx, bevestigt: "Zoals verwacht werden er wettelijke vakantiedagen, die in 2020 lang werden uitgesteld door de medewerkers opgenomen. Van april tot juni zaten we fors onder de gemiddelden van de voorgaande jaren.”

Voor zowel de bedienden (21%) als de arbeiders (22%) was het percentage wettelijke vakantiedagen in juli 2020 bijna gelijk aan de cijfers van juli 2019.

Uitstel van vakantie

Dit jaar moet nog een groot aantal wettelijke vakantiedagen worden genomen. In de maand april bijvoorbeeld, traditioneel een populaire maand voor verlof dankzij de paasvakantie, lag het aantal opgenomen vakantiedagen 32% lager dan vorig jaar.

Ter herinnering: alle werknemers moeten hun wettelijke vakantiedagen vóór 31 december van het lopende jaar opnemen. Verlofdagen overdragen naar een later jaar is niet toegestaan.

Volgens een strikte toepassing van de wet kan een werknemer zelfs zijn of haar wettelijke vakantiedagen verliezen als hij of zij deze niet voor het einde van het jaar opneemt. Ook is het een werknemer verboden om af te zien van de jaarlijkse vakantie waar hij of zij recht op heeft. Bovendien kan de werkgever een administratieve boete krijgen als hij de wet overtreedt. Als werkgever zorgt u er dus voor dat uw werknemers al hun vakantiedagen voor het einde van 2020 verbruiken.

De sterkste stijgers in het percentage wettelijke vakantie zijn identiek aan de sectoren met het grootste aandeel. Het is geen verrassing dat de bouw- en bouwgerelateerde sector hoog in deze lijst staat met het traditionele bouwverlof eind juli.

Historisch laag percentage kort ziekteverzuim

Sinds de coronacrisis is het kort ziekteverzuim (minder dan een maand) historisch laag. Het aantal geregistreerde gevallen van COVID-19 bleef pieken in juli en augustus dat leidde niet tot meer geregistreerde gevallen van kortdurend ziekteverzuim. Voor arbeiders is het stabiel gebleven op 2,37% in juni en 2,27% in juli. Bij bediendes was er zelfs sprake van een lichte daling van 1,69% naar 1,49%. Beide percentages liggen gemiddeld 0,4% lager dan het normale gemiddelde van vorig jaar.

Net als in mei heeft de verstrenging van de maatregelen om een tweede golf te minimaliseren, geleid tot de laagste verzuimcijfers in jaren.

Bart Pollentier van SD Worx besluit dat de recentste gegevens wijzen op een terugkeer van de situatie van voor de coronacrisis. Soms is ze zelfs wat beter, zoals het ziekteverzuim op korte termijn. “Maar deze cijfers geven mogelijks een vertekend beeld, want veel sectoren verkeren nog steeds in grote moeilijkheden.”