Privacyverklaring

Opleidingscentrum farma & biotech bij Sanofi en Novartis op de werkvloer

12 mei 2020
Tekst
Jo Cobbaut

ViTalent, het eerste gespecialiseerde opleidingscentrum voor de farma- en biotech-industrie in Vlaanderen, startte in volle coronacrisis met opleidingen voor ‘basisoperator farma’. De farmabedrijven Sanofi en Novartis fungeren als gastheer voor de eerste studenten.

Een jaar na de oprichting door de sociale partners van de chemie- en farmasector realiseert ViTalent een belangrijke mijlpaal. Instructeurs van het opleidingscentrum zijn bij Sanofi en Novartis de voorbije weken gestart met de opleidingsmodule ‘basisoperator farma’. Dit gebeurt uiteraard met respect voor de coronavoorschriften inzake hygiëne en fysieke afstand. Zo zijn groepsopdrachten voorlopig niet toegelaten.

Algemeen directeur Veerle Van der Linden van ViTalent wil het opleidingsaanbod uitbreiden, ook voor studenten en werkzoekenden. De opleidingen combineren theorie en praktijk en brengen nieuw aangeworven medewerkers snel en kwaliteitsvol de noodzakelijke vaardigheden bij om als operator aan de slag te gaan in de farmasector. Op die manier wordt de inloopperiode sterk ingekort en kunnen werknemers dus vlugger aan de slag. ViTalent is het eerste opleidingscentrum met dergelijk aanbod. Voordien dienden farmabedrijven zelf hun eigen opleidingen te organiseren.

Op maat

Bij Sanofi past de opleiding in het grootschalige investeringsproject. Het bedrijf breidt de productiecapaciteit in Geel fors uit en werft gespreid over het jaar 150 nieuwe medewerkers aan. Die starten allemaal met een vierdaagse basisopleiding van ViTalent. Ook bij Novartis in Puurs is ViTalent deze maand gestart met twee trainingssessies op maat van zowel startende als bestaande medewerkers.

Grote nood aan opleidingen

Frank Beckx, voorzitter van ViTalent en gedelegeerd bestuurder van essenscia vlaanderen, is ervan overtuigd dat deze opleidingen op maat een extra troef worden voor de internationale uitstraling en aantrekkingskracht van de farma en biotech in Vlaanderen.

Veerle Van der Linden ziet een grote nood aan een kwaliteitsvol en gevarieerd opleidingsaanbod voor farma en biotech. “We werken aan extra opleidingsmodules voor operationele productie- en labofuncties die we ook voor andere bedrijven snel beschikbaar willen maken.”

Nieuw opleidingscentrum op 1.500 m2

Er komt overigens een heus opleidingscentrum op het Wetenschapspark in Niel. De Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Antwerpen bouwt er op een oppervlakte van 1.500 vierkante meter leslokalen, labo’s, praktijkruimtes en een cleanroom. Zo zal het centrum de werkomstandigheden in farma- en biotechbedrijven op een levensechte manier nabootsen. Op termijn wil ViTalent enkele duizenden cursisten per jaar opleiden.

Ruim samenwerkingsverband

ViTalent is een gezamenlijk initiatief van essenscia vlaanderen, de sectorfederatie van de chemie en life sciences, en de vakorganisaties ABVV, ACLVB en ACV, met de financiële steun van het sectorale en paritaire vormingsfonds Co-valent. Sinds 2017 is intensief samengewerkt met sectorbedrijven Janssen Pharmaceutica, MSD, Novartis, Pfizer en Sanofi om het opleidingsaanbod en de werking van ViTalent optimaal af te stemmen op de noden van de sector.