Privacyverklaring

Op zoek naar nieuwe evenwichten

2 januari 2023
Tekst
Patrick Verhoest

Ellen De Ruwe was hr-directeur bij het Gentse AZ Jan Palfijn toen de vacature voor een hr-directeur in het AZ Damiaan haar pad kruiste.

Stad Oostende en AZ Damiaan sloegen de handen in elkaar om een hr-directeur aan te stellen voor het te realiseren fusieziekenhuis. Hoofddoelstelling van de functie was de voorbereiding en implementatie van het hr-beleid in de nieuwe context. AZ Oostende wordt een publiek-private samenwerking tussen de AV (Algemene Verzorgingsinstelling) Henri Serruys en het AZ Damiaan. Ellen De Ruwe was meteen geïnteresseerd. “De vacature leek de cirkel voor mij rond te maken, al was ik niet echt op zoek naar iets nieuws. Ik werkte ondertussen elf jaar in het AZ Jan Palfijn in Gent en had het gevoel dat ik daar al heel wat gerealiseerd had, waardoor ik soms wel wat uitdaging miste. Anderzijds startte ik mijn carrière 22 jaar geleden in de AV Henri Serruys en heb ik er altijd graag samengewerkt. Ik was verheugd dat ik het vertrouwen kreeg om de functie op te nemen en samen een nieuw verhaal te schrijven.”

Opdracht

Naast het realiseren van de strategische en operationele doelstellingen, gaat heel wat tijd naar de voorbereiding van de fusie op hr-vlak. De twee tot één geheel smeden op het vlak van personeelsbeleid en de vele verschillen – loon- en arbeidsvoorwaarden, cultuur – met elkaar verzoenen is haar eerste taak. “We zijn als hr een belangrijke partner in het geheel. Achter de schermen ligt de grootste uitdaging bij IT. De systemen moeten op elkaar afgestemd worden en de elektronische patiëntendossiers moeten in orde zijn, zodat we de patiëntveilige zorg kunnen garanderen.”

De verschillende culturen op een lijn krijgen en de mensen meenemen in het verhaal van het AZ Oostende is cruciaal. Daar ligt een grote rol voor haar en iedereen die er werkt. “Het gaat vele stakeholders aan, ook de vakorganisaties. Vandaag zitten we in een overgangsfase. We zetten vele tientallen werkgroepen op ter voorbereiding, want we willen inzetten op een nieuw verhaal, waarin het beste van de twee werelden tot zijn recht komt. We merken dat er veel enthousiasme is bij onze medewerkers om hieraan mee te werken en te evolueren naar een groot ziekenhuis van 1.600 werknemers, dat zich gedeeltelijk opnieuw moet uitvinden.”

Honderd dagen later

De eerste honderd dagen spitste Ellen zich toe op het leren kennen van mensen, procedures, de processen en de cultuur in het ziekenhuis. Daarna volgde het in kaart brengen van de gelijkenissen en de verschillen tussen beide ziekenhuizen. “We gaan nu de fase in van de onderhandelingen met de vakorganisaties.” In het begin merkte Ellen dat de fusie voor velen nog veraf leek, terwijl zijzelf van de eerste dag al met een fusiebril naar haar opdracht keek. “We moeten ook op andere domeinen, zowel binnen hr als in de organisatie, blijven werken aan de al opgestarte veranderingen. Ik denk aan het belang van data, retentie en de schaarste van zorgprofielen.”

Toekomst

Het spanningsveld tussen zaken goed doen en betaalbaar houden, zal in de toekomst niet veranderen, weet Ellen. “We moeten met beperkte middelen zo lean en efficiënt mogelijk werken én toch maximaal inzetten op de menselijke component. Dat blijft een moeilijke oefening. Als hr moeten we maximaal ondersteunen in het vinden van oplossingen om de werkdruk aanvaardbaar te houden. Er zijn onvoldoende verpleegkundigen op de markt, dus moeten we creatief zijn. Evenwichten zoeken is en blijft de opdracht voor de toekomst.”