Privacyverklaring

De ultieme leerervaring: een combi van online en klassikaal leren

23 april 2020
Tekst
Partner Content

Online leervormen schieten als paddenstoelen uit de grond en geven je de mogelijkheid om waar, wanneer en hoe je maar wil bij te leren. Maar dat betekent niet dat klassikaal leren voltooid verleden tijd is. Integendeel: een slimme combi van beide methodes is hét recept voor een geslaagde leerervaring.

De digitale ontwikkelingen van de voorbije decennia zijn ook in de opleidingswereld met open armen onthaald. En terecht, want online leren biedt iedereen die wil bijleren enkele grote voordelen. Maar uit de praktijk blijkt ook dat bepaalde pluspunten van klassikaal leren moeilijk online op te vangen zijn. We doen de pro’s en contra’s van online leren uit de doeken.

1. Online leren is flexibel

De grote troef van online leren is flexibiliteit op verschillende vlakken:

· Tijd: je kan zelf kiezen wanneer je de opleiding volgt.

· Plaats: je kan de opleiding om het even waar volgen.

· Leerpad: je kiest zelf welke modules je volgt en stippelt zo zelf je traject uit.

· Leertempo: je beslist zelf hoeveel tijd je spendeert aan de opleiding.

In de flexibiliteit van online leren schuilt echter ook een gevaar. Wie alleen thuis een opleiding volgt, haakt makkelijker af. Voor een klassikale opleiding verplaats je je fysiek naar een andere locatie. Dat helpt je om mentaal volledig te focussen op de leerervaring. De aanwezigheid van medecursisten en een lesgever vormt een boost voor je motivatie en doorzettingsvermogen.

2. Online leren is toegankelijk

Op het internet vind je snel en makkelijk een breed gamma aan opleidingen waarvoor je je meteen kan inschrijven. Dat maakt online leren heel laagdrempelig. Online opleidingen zijn bovendien toegankelijk voor mensen die zich moeilijk kunnen verplaatsen. Alleenstaande ouders, bijvoorbeeld, of personen met een fysieke beperking.

Maar de laagdrempeligheid van online leren kan ook een hoge drempel vormen voor wie een gebrek aan digitale kennis heeft. Zeker wie in zijn dagelijkse praktijk weinig met digitale tools werkt, moet een extra inspanning leveren om zich die meester te maken voor een optimale online leerervaring.

3. Online leren is personaliseerbaar

Een klassikale opleiding is identiek voor elke cursist. Online leren, daarentegen, is een ervaring op maat. Zo kan je veel meer zelf je leerpakket samenstellen, afhankelijk van je voorkennis of specifieke leerdoelstellingen. En op basis van je prestaties doen algoritmes aanbevelingen over het vervolg van je opleiding.

Maar wat met sociale interactie? In een opleidingslokaal leren mensen elkaar face to face kennen: zowel lesgevers en cursisten als cursisten onderling. Dat menselijke contact bevordert het vertrouwen om in discussie te gaan – hoe gevoelig het thema ook is. Denk maar aan een opleiding over veerkracht en het voorkomen van burn-out. Chats en fora bieden wel een oplossing, maar voelen toch niet helemaal hetzelfde aan.

De Cevora leerervaring: het beste van 2 werelden

Blended learning is een leervorm die online en klassikaal leren combineert. Vroeger betekende dat vaak theoretische lessen in klasverband, gevolgd door individuele (online) oefeningen thuis. Maar de laatste jaren verloopt gemengd leren vaker andersom. Eerst word je op een interactieve manier uitgedaagd om de leerstof op je eigen manier thuis in te studeren (hier vind je alvast 5 tips voor online leren). Vervolgens komt meer ruimte vrij voor verdiepende discussies en oefeningen tijdens de klassikale lesmomenten.

Cevora bundelt de voordelen van online en klassikaal leren in de Cevora Leerervaring. De centrale gedachte: een opleiding is veel meer dan een klassikaal moment. Het is een traject van verschillende etappes waarin de troeven van online en klassikaal leren op de juiste momenten ingezet worden. Pas dan zal een opleiding echt impact hebben op je professionele carrière.

Een opleiding volgen in tijden van corona?

Ontdek het ruime aanbod online opleidingen, webinars en virtuele klassen bij Cevora.