Privacyverklaring

Hou het thuis ook digitaal veilig

7 april 2020
Tekst
Pieter Jan Van Leemputten

We experimenteren met zijn allen met thuiswerk en digitale tools. Maar doen we dat ook veilig? Nu we met velen onze weg zoeken in het nieuwe thuiswerklandschap, is het extra opletten voor oplichters.

Basishygiëne

Hou je computer veilig. Zorg dat alle software, ook toepassingen die je niet voor het werk gebruikt, op de laatste nieuwe versie draaien. Een antivirus blijft onontbeerlijk.

Gebruik voor elke tool een uniek wachtwoord bestaande uit cijfers, hoofdletters, kleine letters en vreemde tekens. Let ook op met het delen van wachtwoorden in tools waarvan je niet weet wie er meekijkt.

Probeer je werk- en privétoestel te scheiden. Zo verklein je de kans dat malware of onveilige activiteiten op je persoonlijk toestel ook je werkomgeving in gevaar brengen.

Let op met onbekende tools

Voltijds thuiswerken is een ideale gelegenheid om nieuwe tools te proberen. Maar ga geen onbekende dingen gebruiken.

Toets even af bij de IT-afdeling van je bedrijf om zeker te zijn of een bepaalde dienst of app wel te vertrouwen is. Zelfs wanneer je een gekende, maar nieuwe, tool gebruikt, licht je hen best in, zodat ze een overzicht hebben van wat er wordt gebruikt. Zorg er ook voor dat er geen bedrijfsgegevens onnodig bewaard blijven in een online dienst.

VPN en 2FA

Een VPN, een virtuele privéverbinding, laat toe dat je bepaalde programma’s kan gebruiken alsof je op de werkvloer zit. Daarnaast is het een nuttige beschermingslaag wanneer je gevoelige gegevens met je bedrijf uitwisselt.

Ook hier geldt de regel om dit te overleggen met je werkgever. Heeft die nog geen VPN aangeschaft en geconfigureerd, ga dan niet zelf willekeurige VPN-software downloaden.

2FA staat voor two-factor-authentication en is een inlogprocedure waarbij je naast een wachtwoord ook een code, vaak per sms, moet invoeren om te kunnen inloggen. Zo voorkom je dat een hacker met enkel een wachtwoord te raden kan inbreken. Zeker voor bedrijfskritische systemen is zo’n extra verificatie nuttig.

De kleine lettertjes

Besef dat sommige apps je meer in de gaten kunnen houden dan het lijkt. De bekende videoconferencingtool Zoom laat bijvoorbeeld toe dat de administrator van de tool binnen je bedrijf alle chatgesprekken kan inkijken. Hou werkapps daarom strikt voor het werk.

Extra alert voor phishing

We zien en horen elkaar minder en dat is voor criminelen de ideale kans om zich voor te doen als een collega of iemand van de IT-helpdesk. Krijg je de vraag om ‘via deze link in te loggen’, een bepaalde tool te downloaden of een betaling namens je bedrijf uit te voeren, pols dan even bij een collega of bij die dienst (eventueel telefonisch, maar niet via een mailreply) of het wel legitiem is.