De crisis als lakmoesproef

14 september 2020
Tekst
Jo Cobbaut
De crisis als lakmoesproef

De covid-19-crisis bedreigt onze gezondheid en onze economie. Maar ze is op verschillende manieren ook een lakmoesproef voor anders gaan denken.

En dat gaat verder dan versneld digitaliseren of meer thuiswerken. Al ingezette veranderingen vinden een breder draagvlak, organisaties laten meer ruimte voor creatief denken, teamleiders werken mensgerichter en iedereen toetst de reële impact van waarden en bedrijfscultuur.

Aan onze rondetafel over de energiesector (abonnees lezen het hele artikel binnenkort) hoorden we Kurt De Ridder: “Onze medewerkers aanschouwen hoe we de crisis concreet aanpakken. Het is een lakmoesproef: maken we nu het stormt waar, wat we op andere momenten propageren? Waarden en cultuur winnen aan belang.”

Mieke Neyrinck van Sibelga, de distributeur van elektriciteit en aardgas in het Brussels Gewest, wijst op de gunstige wind die de crisis met zich meebrengt. “De mindset van creativiteit en innovatie die we nodig hebben in de organisatie, wakkert aan. De actualiteit zorgt voor een versnelling. Ik merk dat bijvoorbeeld op het vlak van tijd- en plaatsonafhankelijk werken. De weerstand smelt weg. Bij enkele leidinggevenden was telewerk een moeilijk onderwerp. De praktijkervaring maakt het nu tot een vanzelfsprekend gegeven.”

Claire Tomasina van hoogspanningsbeheerder Elia, beaamt de opportuniteit die de crisis met zich meebrengt. “Het is een kans voor hr om haar toegevoegde waarde te bewijzen. Denk maar aan onze initiatieven om ondernemerschap te stimuleren en medewerkers te laten meedenken: we slagen erin om technische werkzaamheden toch te laten doorgaan dankzij de alternatieven die medewerkers voorstellen. Daarnaast stel ik veel solidariteit en een sterke teamwerking vast. Daar hebben leidinggevenden een belangrijke hand in.”

Het hele gesprek binnenkort in HRmagazine