Privacyverklaring

Niet alleen met roze bril naar metaverse kijken

1 april 2022
Tekst
Melanie De Vrieze

Microsoft is volop aan het experimenteren met metaverse. De hr-afdeling kijkt vooral hoe de medewerkers kunnen samenwerken. Metaverse zal nooit een vervanging zijn van de echte wereld”, aldus Stijn Nauwelaerts. “We zetten in op een hybride wereld. We mogen de mentale gezondheid van de medewerkers niet onderschatten.”

Ook voor Microsoft is metaverse nog een abstract begrip. Toch experimenteerde het softwarebedrijf al met die virtuele wereld. “Onze gamingafdelingen zijn er voltijds mee bezig, maar dat is vooral ontspanning”, zegt Stijn Nauwelaerts. “Het hr-team ziet er ook potentieel in. Daar staat het samenwerking centraal. Hoe brengen we grote groepen samen? Hoe laten we mensen in die communities connecteren zodat ze het gevoel krijgen dat ze deel uitmaken van een groter geheel? Maar het kan ook verder gaan dan dat. Dan denk ik aan het onboarden van nieuwkomers of leermomenten. Daar horen we al positieve reacties op. Alles wat met productiviteit te maken heeft, bijvoorbeeld samenwerken aan een gezamenlijk project, ligt toch nog wat veraf.”

Geen vervanging

Microsoft gelooft meer in een hybride wereld. “We komen zeker niet allemaal terug naar kantoor, maar we zullen ook niet allemaal in het metaversum leven. Ik zie eerder een combinatie dan een pure vervanging.” Met hun HoloLens heeft Microsoft al ingezet op die augmented reality, waarbij mensen op afstand zaken kunnen herstellen of technologie inzetten terwijl ze ook nog in de realiteit staan.Denk bijboorbeeld aan de medische wereld. Voorlopig zijn er nog enkele technische drempels. Het is niet evident om de hele dag met een zware virtualrealitybril rond te lopen. Volgens Stijn Nauwelaerts zullen die drempels op termijn gemakkelijk opgelost worden.

Ethische drempels

Voor Nauwelaerts zijn de ethische drempels groter. “Daar zijn we helemaal nog niet klaar voor”, legt hij uit. “Welke spelregels hanteer je als je je avatar naar het werk stuurt? In die volledig virtuele wereld moet je teruggaan naar de basis en inzetten op waarden. Waarom komen mensen naar het werk en wat willen ze bereiken? Hoe gaan ze met elkaar om? Dat er afspraken nodig zijn, is duidelijk. In een virtuele wereld zijn de grenzen veel vager en zijn mensen veel directer, met alle gevolgen van dien.”

Microsoft vroeg hun 160.000 medewerkers om in gesprek te gaan met hun rechtstreekse manager en collega's over wat die waarden dan zijn en waar ze op hun best functioneren, ook in een virtuele wereld. “Voor mij vertrekt het echt vanuit die waarden en de cultuur. Waar staan we voor? Waarom zijn we er en hoe gaan we met elkaar om? Daar zijn we sterk mee bezig.”

Roze bril

Een andere drempel vindt hij ook de mentale gezondheid. “In de virtuele wereld kun je leren en productief zijn, maar we zijn ook al enkele jaren bezig met het mentale welzijn. We moeten ons afvragen hoe dit in de metaverse zal evolueren. Vaak hebben ze het over de Great Resignation, maar het gaat voornamelijk over de Great Isolation.”