Privacyverklaring

Nadruk op individueel talent

1 februari 2021
Tekst
Patrick Verhoest

Voor Bert Goyvaerts, de nieuwe hr-director van Konings, is talentontwikkeling, leiderschap en leren een kwestie van individueel maatwerk.

Konings groeide de voorbije dertien jaar met factor zeven. De vier eigenaars stelden een nieuw team aan dat de omzet op vijf jaar tijd moet verdubbelen. Voor het hr-luik viel de keuze op Bert Goyvaerts. Die ruilde na zeven jaar de petrochemie in voor de sympathieke producten van de drankenproducent: “Ik bouwde een carrière op in de haven, de logistiek en de petrochemie. Nu wil ik mijn steentje bijdragen aan de ambitie van de Konings-eigenaars. Ik ben in een pragmatische omgeving terechtgekomen, waar medewerkers het verschil maken en de drijvende kracht zijn achter de organisatie.”

Om de verdubbeling te realiseren, trekt Konings nieuw talent aan. Goyvaerts wil van Konings een lerende organisatie maken: “Een aantal fundamenten moeten verstevigd worden. De recente, mooie hr-initiatieven kleven te weinig aan de organisatie. Ik wil het bestaande meer ontbolsteren en de kennis verstevigen en beter delen, zodat meer medewerkers die kennis in huis hebben. Er komt meer focus op kritieke aspecten. De nadruk ligt op de CORE-waarden (Collaboration, Ownership, Reliabilty en Entrepreneurship). We ontwikkelen het talent met meer aandacht voor het individu.”

Corona
De start van Bert Goyvaerts viel samen met de coronacrisis: “Ik had me voorgenomen om aan de glas- en bliklijn te staan om het bedrijf te leren kennen.” Dat gebeurde met vertraging. “Van aan de zijlijn ontdekte ik het ondernemerschap, dat diep geworteld zit in het DNA van Konings. We zetten in op alcoholgel en schonken dat aan de zorginstellingen in de buurt. Dit mooie gebaar zorgde voor een boost van trots van onze werknemers. Zelf focuste ik op de nodige communicatie, om de energie en de positiviteit op de werkvloer te behouden. Met digitale communicatie, geschreven boodschappen en video’s hielden we de medewerkers thuis en in de productie betrokken.”

Leiderschapstraject
Het team van Goyvaerts – zes hr-businesspartners en vier payrollspecialisten - werkte over de sites heen aan een nieuw talentmanagementproces en startte de uitrol ervan. Hr dokterde een nieuw leiderschapstraject uit aan de hand van individuele building blocks. Via die bouwstenen stelt een werknemer zijn eigen traject samen. Goyvaerts: “Leiderschap vertrekt vanuit de teamleader. Het project van een jaar waardoor de leiders gaan, versterkt hen in hun rol. Het is de eerste lijn die het tempo van de onderneming bepaalt. Nadien nemen we elke operator mee in het bad. We stimuleren alle lagen van de organisatie op vlak van leadership.”

Bruggenbouwer
Voor Bert Goyvaerts blijft hr de bruggenbouwer en de verbindende factor, die de stakeholders telkens opnieuw op sleeptouw neemt en enthousiasmeert. “Ik zie dat de medewerkers hier heel graag werken. Hr begint met het bieden van comfort en veiligheid en wil de grote trekker zijn, via een open dialoog.” Door vooral individuele trajecten bouwen ze verder aan specialisatie. Bert Goyvaerts gelooft dat het ontwikkelen van medewerkers maatwerk is. “De tijd van grote, collectieve cultuurprogramma’s is voorbij. Je moet naar persoonlijke doelstellingen, met een link naar het bedrijf. We ontwikkelen een geautomatiseerde loopbaantool die aansluit op ons gedigitaliseerd rekrutering- en onboardingproces. Onze nominatie voor onderneming van het jaar was een nieuwe mijlpaal voor de organisatie waarop we allemaal heel trots zijn. We zijn een bedrijf in topconditie en willen dat ook graag uitstralen naar de buitenwereld.”