Privacyverklaring

Nadenken over de dynamische loopbaan

14 november 2022
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
Telenet

Telenet organiseert learning weeks’ om zijn medewerkers te wijzen op alle groeimogelijkheden en leerpaden die het actief aanbiedt. Online leermomenten, keynotes, een interne beurs om alle departementen en hun openstaande vacatures voor te stellen ... de ruim 3500 medewerkers kunnen het allemaal tijdens de werkuren.

Door de toenemende digitalisering is het meer dan ooit nodig om de loopbaan dynamisch te bekijken en om regelmatig bij te scholen. Werkgevers moeten erover waken dat hun medewerkers vandaag klaar zijn voor hun rol van morgen op de arbeidsmarkt, zeker als ze ook nog eens langer aan het werk moeten blijven.

Leerweken

Vandaar de ‘Learning Weeks’, een breed concept om zo veel mogelijk medewerkers op een laagdrempelige manier te laten nadenken over hun loopbaan. Telenet voorziet dit najaar vijf weken lang workshops, cursussen, keynotes en zelfs een beurs waarbij elk departement zijn ruim 200 openstaande vacatures, toelicht aan de collega’s. Na een tweede sessie in voorjaar 2023 zal iedereen van de meer dan 3500 werknemers het traject hebben doorlopen.

Intern rekruteren eerst

Kirsten Florentie, verantwoordelijke voor hr bij Telenet, stelt vast dat Telenet vandaag al 45% van de vacatures intern invult, maar wil dat nog sterker verankeren. “Gezien de talentschaarste, moeten we meer dan ooit putten uit onze eigen workforce. Met deze ‘groeiweken’ stimuleert Telenet zijn medewerkers om na te denken over hun loopbaan en een dynamisch groeipad. We wijzen erop dat ze tijd mogen, of zelfs moeten, vrijmaken om te leren en hun groei in eigen handen te nemen. De arbeidsdeal stelt dat elke voltijdse werknemer vanaf 2023 beschikt over minstens vier opleidingsdagen per jaar: mensen hebben recht op opleiding en dat wil Telenet volop ondersteunen.”

Groeien

Maar dit is een gedeelde verantwoordelijkheid en Telenet verwacht dat ze de aangereikte middelen gebruiken. “Studies wijzen bovendien uit dat medewerkers dergelijke mogelijkheden ook verwachten van een bedrijf,” ziet Florentie. Ze wijst er ook op dat groeien “al lang veel meer is dan een leidinggevende rol opnemen. Ook jezelf verbreden, specialiseren, of helemaal omscholen naar een totaal andere functie zijn mogelijk en worden actief aangemoedigd.”

Switchen? Test het

Naast de Learning Weeks heeft Telenet nog andere tools en specifieke programma’s. Alle werknemers kunnen in het online platform ‘Expeditie T’ een overzicht invullen van hun vaardigheden en ambities. Het biedt handvatten voor evaluatiegesprekken, maar bijvoorbeeld ook mogelijkheden om een coach te vinden voor een bepaalde skill die iemand verder wil ontwikkelen.

Het intern stageprogramma ‘The Switch’ geeft medewerkers dan weer de kans om gedurende een periode van 4 maanden - met de nodige coaching en on-the-job training - te proeven van een volledig andere functie binnen Telenet. Als de medewerker deze ‘switch’ als positief ervaart, kan hij/zij de nieuwe functie definitief opnemen. Het Switch-programma wordt momenteel uitgetest met functies voor cybersecurity, data en digital.