Privacyverklaring

Na de gezondheids- en economische coronacrisis: de welzijnscrisis?

19 mei 2020
Tekst
Prof. Dr. Veerle Hermans, docent Ergonomie, Vrije Universiteit Brussel

We worden om de oren geslagen met onderzoeksresultaten over het welzijn tijdens de COVID-19 crisis. We hebben met zijn allen méér stress, méér lichamelijke klachten, méér angstgevoelens, … Al signaleerden gisteren nog onderzoekers dat ze net niet vrezen voor een burn-outgolf. Wat er ook van zij, aandacht voor welzijn tijdens én na de crisis blijft belangrijk.

Het recente onderzoek van Acerta bij meer dan 500 Belgische CEO’s en hr-managers kopte vorige week nog ‘Bijna zes op de tien bedrijven zet in op fysiek en mentaal welzijn van personeel bij heropstart’.

Fysiek welzijn

Als bewegingswetenschapper ben ik zeer verheugd dat er ook aandacht voor fysiek welzijn is. We weten immers al lang dat heel wat mensen fysieke overbelastingsletsels hebben. Dat werd ons net voor COVID-19 nog duidelijk gemaakt. Repetitieve hand- en armbewegingen, langdurig zitten, veelvuldig lasten tillen, zijn de meest geciteerde risico’s op het werk die zorgen voor heel wat klachten van nek, lage rug en polsen. En toch krijgen deze fysieke risico’s op een of andere manier altijd minder aandacht dan de psychosociale risico’s. Blijkt dat zelfs de preventiemaatregelen de afgelopen jaren nog verminderd zijn…

Hoog tijd om dit aan te pakken, zeker omdat er dan nog eens een extra link is tussen beide categorieën van risico’s. Hoe meer stress, hoe meer dat je lichaam opspant, wat eigenlijk voor de taak die je doet, niet nodig is. En hoe meer je in ongemakkelijke houdingen gaat zitten, hoe vermoeider je bent, wat de concentratie en productie ook niet ten goede komt.

Thuiswerk

Misschien dat deze crisis nog een extra pijnpunt blootlegt. Er blijken immers meer klachten op te treden van nek- en lage rugproblemen bij thuiswerkers. Thuis hebben de meesten onder ons niet de ergonomische mogelijkheden die er (hopelijk) op kantoor wel zijn.

Vijf ergonomische tips voor het thuiskantoor

Aangezien deeltijds thuiswerk wel eens een blijver zou kunnen zijn, geef ik graag vijf ergonomische tips voor jouw thuiskantoor.

  1. Schaf een bureaustoel aan. Kan dit niet, gebruik dan een kussen of opgerolde badhanddoek om je lage rug te ondersteunen. Probeer met een open heuphoek te zitten: je heup komt iets hoger dan je knieën. Gebruik desnoods een extra kussen om op te zitten. Ook aangenamer trouwens dan op die harde stoel.
  2. Zoek de ideale tafelhoogte. Dat is die waarbij je onderarmen horizontaal zijn, met een hoek van 90° in de ellebogen. Is de tafel te hoog? Zoek dan naar je hoogste stoel en gebruik eventueel een voetenbankje.
  3. Zet de bovenkant van je computerscherm op ooghoogte. Werk je op een laptop? Gebruik dan altijd een extern toetsenbord en muis en gebruik boeken of een laptophouder om het scherm juist te zetten.
  4. Probeer om de twintig minuten gedurende twintig seconden wat verder weg te kijken. Van continu op je scherm te kijken, krijg je visuele vermoeidheid.
  5. Sta regelmatig recht en beweeg, liefst elk uur. Dat is trouwens ook weer goed voor je mentaal welzijn.

Samen aanpakken dus, leerde Iuvenalis ons dat al niet? Mens sana in corpore sano.