Privacyverklaring

Moet hr de meubelen redden?

25 maart 2020
Tekst
Jo Cobbaut

Zoals de cfo de reddende held moest worden tijdens de financiële crisis, is het vandaag aan de hr-chief om de meubelen te redden. Dat oppert alvast het gerenommeerde Britse magazine The Economist.

Op de to-do-lijst van de hr-topper staat dan ook heel wat in deze tijden van pandemie. Volgens The Economist is dat:

  • medewerkers gezond houden,
  • hun moraal hoog houden,
  • een ongezien grootschalig experiment rond werken op afstand beredderen en
  • eventueel grote ontslagrondes managen.

Het gezaghebbende Britse blad herinnert eraan dat hr-managers ooit louter administrateurs waren van lonen en van juridische regels. Maar na een paar schandalen met excessieve lonen werden hr-managers meer betrokken bij verloningsschema’s. Toen vervolgens een paar topfiguren ontslagen werden voor frauduleuze praktijken, kreeg hr een grotere rol bij het screenen van topleiders. De trend werd nog versterkt in de nasleep van de #metoo-schandalen.

In de raad van bestuur

Ondertussen werd het vinden van talent voor zoveel bedrijven zo acuut, dat de stoel van de hr-verantwoordelijke nog een stuk dichter naar die van de ceo schoof. The Economist ziet vandaag dan ook meer aandeelhouders die hr-managers een zitje aanbieden in de raad van bestuur. Qua verloning zitten ze nog onder de cfo, maar hun lonen stijgen sneller dan die van hun financiële collega’s sedert 2010.

Ook het profiel van de hr-manager is veranderd. Vroeger waren zij dikwijls opgeleid in sociale wetenschappen, vandaag hebben ze veelal diploma’s van business schools. De meeste hr-topmensen hebben nog altijd een hr-achtergrond, maar meer en meer hebben ze ervaring in het buitenland en hebben ze rollen vervuld als general manager en in finance.

People analytics

Door de pandemie stijgt ook de aandacht voor people analytics. Het vinden en behouden van talent kan niet meer puur op buikgevoel. Organisaties zoals IBM of Amazon zoeken systemen die voorspellen welke mensen zich niet meer optimaal voelen in hun rol, nog voor ze dat zelf beseffen. Bij Amazon alleen al zouden duizend ontwikkelaars werken aan hr-software, zo weet The Economist.

Bij de aanpak van de pandemie steeg ook het belang van hr doordat het welbevinden van thuiswerkers heel belangrijk is om op te volgen. Zo kan overdreven druk door de combinatie met het gezinsleven op het welzijn en op de creativiteit wegen. Sommige hr-managers monitoren het sentiment al digitaal vanop afstand.

Een ander aspect is dat van de kosten: aangezien de business getroffen wordt, zal moeten worden bespaard. Maar hr is goed geplaatst om dat niet al te rechtlijnig te doen. Hr-toppers zijn beter geplaatst om goed te bestuderen hoe de workflows hertekend en hoe de rollen geoptimaliseerd kunnen worden.

Bron: The importance of people people, The Economist