Privacyverklaring

Mobiel solliciteren breekt door

17 februari 2020
Tekst
Jo Cobbaut

Voor het eerst startten meer dan een op de drie Belgische werkzoekenden hun sollicitatieproces via de smartphone. Dat gebeurt het meest in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Antwerpen. In de bouw is het aandeel mobielgebruik het sterkst.

Een en ander blijkt uit een analyse van StepStone, gebaseerd op eigen data en studies.

De start

In 2019 startte ruim 33% van de Belgische werkzoekenden het sollicitatieproces met zijn/haar smartphone. De voorbije twee jaar steeg dit aandeel van 19,8 % (in 2017) naar 21,4% (in 2018). Dit betekent dat het aandeel mobiele sollicitaties de afgelopen twaalf maanden met 12,3 procentpunten toenam.

Anderzijds lag het aantal mobiele bezoekers in 2019 heel wat hoger (55 %) dan het aantal uiteindelijke sollicitaties via smartphone. StepStone concludeert dat werkzoekenden nog altijd graag hun computer gebruiken om uiteindelijk te solliciteren. Het toetsenbord en de muis bieden nog meer comfort.

Vooral in Brussel en Antwerpen

De noordelijke provincies van België hebben een groter aandeel mobiele sollicitaties. Allemaal scoren ze hoger dan hun zuidelijke tegenhangers.

Ook in provincies met grotere steden en dus een groter bevolkingsaandeel, ziet StepStone meer smartphonesollicitaties.

Bouwsector

In 2019 bezochten meer mobiele gebruikers dan ooit vacatures in de bouwsector. Voor het eerst werd de drempel van 50% overschreden, waarbij meer dan de helft van de gebruikers vacatures raadpleegde via de smartphone (52%).

Vergeleken met de gemiddelde groei in procentpunten (+5 % voor 2018 tot 2019), kende de bouwsector een snellere groei (+6 %).

Vergelijken we met sectoren met de meeste en de minste mobiele bezoeken, dan ziet het aandeel mobiele bezoekers van vacatures er als volgt uit:

StepStone

Hoewel de data geen duidelijke reden aanwezen voor het verschil tussen de sectoren, valt het StepStone op dat sectoren met een lager aandeel mobiele bezoeken vaak werknemers hebben die dagelijks een computer gebruiken, hetzij op het werk, hetzij thuis.