Privacyverklaring

MIVB introduceert loopbaansparen: meer flexibiliteit

1 november 2019
Tekst
Melanie De Vrieze

Vervoersmaatschappij MIVB is het eerste bedrijf in ons land dat loopbaansparen invoert. Werknemers kunnen vakantiedagen of overuren inzetten op een later moment in hun loopbaan. “Voor zowel de werkgever als de werknemer is dit een win-win”, zegt Frédéric Demars, senior vicepresident human resources bij MIVB.

De MIVB telt vijfduizend medewerkers die een zwaar beroep hebben. Het zijn grotendeels medewerkers die op het vervoersnet werken als bus-, tram- of metroconducteur of medewerkers die 24 uur op 24 in de dispatching werken. “Bij de MIVB hadden we de traditie van een cao die toeliet om vanaf je 56ste op brugpensioen te vertrekken”, legt Frédéric Demars, senior vicepresident human resources bij MIVB, uit. “De fiscale lasten die daaraan gekoppeld waren, zijn fors gestegen en de regering heeft alle maatregelen rond brugpensioen ontmoedigd. Dat gold ook voor alle systemen van tijdskrediet, ook voor de oudere werknemers.”

Win-win
MIVB ging dus op zoek om het einde van de loopbaan te vergemakkelijken. De mogelijkheden waren eerder beperkt. “We kunnen niet aan onze medewerkers vragen om een ander beroep binnen MIVB te kiezen, omdat de meesten een zwaar beroep hebben en er bijgevolg onvoldoende beschikbare functies in aanmerking komen voor heroriëntatie.” Daarbij kwam dat de MIVB ook nog beperkingen had in verband met de organisatie van de teams. “Tijdens sommige periodes hebben we meer conducteurs nodig dan tijdens andere. De oplossing kon niet komen van extra FTE’s, maar wel van een beroep te doen op medewerkers die in verlof waren.”

De Brusselse vervoersmaatschappij sloot een win-win met de vakbonden door een cao rond loopbaansparen te ondertekenen. Door die cao kan de medewerker bepaalde tijdselementen zoals extralegaal verlof, vrijwillige overuren of, in de toekomst, wachtverlof opsparen. “Hij kan die dagen tijdens zijn loopbaan gebruiken om zijn werktijd tijdelijk anders te regelen voor een beter evenwicht tussen werk en privéleven, of op het einde van de loopbaan”, zegtFrédéric Demars.

Balans werk-privé
Het belangrijkste voordeel voor de werknemer is dat hij niet verplicht is om verlofdagen of overuren te recupereren op dagen dat er weinig interesse is. “Hij kan die gebruiken voor het einde van de loopbaan of als hij die nodig heeft om bijvoorbeeld een opleiding te volgen of een kind heeft waar hij thuis voor moet blijven. De balans tussen het werk en privé is beter.” Maar ook voor de werkgever zijn er voordelen. MIVB kan een beroep doen op medewerkers op dagen dat er extra werk is zonder bijkomende FTE’s te moeten aanwerven die op andere dagen niet nodig zijn. “Ook voor ons is er flexibiliteit op vlak van werkorganisatie”, legt Frédéric Demars uit.

De cao is de eerste in zijn soort die in België is ondertekend sinds de wet-Peeters en is vooral belangrijk in het kader van de langere loopbaan en bij zware beroepen.De cao, die afgesloten is op 10 mei 2019, treedt in werking eind maart 2020. “We hebben ongeveer een jaar nodig om het informaticasysteem te ontwikkelen voor die spaarpot.”

Minder stress
Tegen het einde van 2019 zal MIVB wel al zien of medewerkers de extra wettelijke dagen in de spaarpot steken. “Ik denk dat het veel flexibiliteit zal geven. Wanneer we in het verleden een piek hadden in de organisatie – vooral tijdens de maand december - deden we een beroep op medewerkers die nog veel verlofdagen hadden. Dat bracht soms veel spanning met zich mee. Ze waren bang om die verlofdagen te verliezen. Nu hoeft dat niet meer, want ze kunnen die extra dagen in de spaarpot steken. De medewerkers en hun managers zullen alvast minder gestresseerd zijn.”

Frédéric Demars is vooral benieuwd naar de keuzes die de medewerkers zullen maken: tijdens de loopbaan of aan het einde van de carrière. “Waarschijnlijk zal dit vooral te maken hebben met de leeftijd van de werknemers. Ik veronderstel dat jongere medewerkers nog niet te veel naar het einde van de loopbaan kijken, omdat hun pensioen nog dertig jaar verwijderd ligt. Zij zullen vooral tijd opsparen voor het gezin. Oudere werknemers zullen die verlofdagen opsparen tot op het einde, zodat ze vroeger kunnen stoppen.”