Privacyverklaring

Micro degree als ideale voorbereiding op hr-werk

3 januari 2022
Tekst
Patrick Verhoest

Na haar bachelor Coaching & Wellbeingmanagement aan VIVES Hogeschool, wou Morgan Hellebuyck haar harde hr-skills bijwerken. Via een micro degree hr vond ze haar weg naar de arbeidsmarkt.

Morgan Hellebuyck behaalde eerst haar bachelor in Coaching & Wellbeingmanagement aan hogeschool VIVES. “Deze opleiding kun je volgen in het studiegebied Handelswetenschappen en Bedrijfskunde”, vertelt Morgan. “Tijdens die opleiding leerde ik vooral de soft skills nodig in hr, zoals het omgaan met en het coachen van mensen. Ik kreeg de smaak te pakken en wilde meer weten alvorens in het werkveld te stappen. Ik ging op zoek naar aanvullende mogelijkheden en kwam terecht bij het micro degree hr van VIVES, dat me in staat stelde in één jaar tijd meer te leren over hr en in mijn geval vooral rond wat wij de harde hr noemen.”

Aangepaste vakken

Het micro degree bundelt vakken zoals rekrutering en selectie, payroll, talentmanagement, e-hrm en sociaal recht. Het zijn vakken uit de driejarige opleiding bachelor Human Resources, maar aangepast aan het eenjarige programma van het micro degree. Voor diverse vakken zoals personal coaching en team coaching kreeg Morgan vrijstellingen.

De opleiding is zeer praktijkgericht, weet docente Anja Vanroose. “We gaan echt met de studenten aan de slag. Heel wat docenten komen uit het werkveld of zijn actief in het werkveld in functies als payrollconsultant, coach of hr-director. Zij brengen concrete casussen mee naar de lessen en laten studenten ermee aan de slag gaan. Dit werkt in twee richtingen. Studenten krijgen voeling met de praktijk en de frisse kijk van studenten is vaak een verrijking voor het werkveld. De studenten lopen minstens vier weken stage in een hr-functie.”

Praktijk

Voor de cursus selectie en rekrutering moeten de studenten een portfolio maken met verschillende opdrachten. Zo kunnen ze geziene zaken in de praktijk brengen: “We interviewen een hr-manager, maken functierollen op en bezoeken een jobbeurs. Verder maken we ook een sollicitatiedossier met video, cv en brief voor een hr-vacature. Een belangrijke stap voor mij was het aanmaken van een LinkedIn-profiel. Zo geraakte ik geconnecteerd met heel wat professionals. Een netwerk uitbouwen is belangrijk voor een starter. Ik deelde ook content. Voor mij loonde dat extra want via LinkedIn kwam ik in contact met het bedrijf waar ik nu aan de slag ben. Ik had een sollicitatievideo gemaakt, op basis van wat ik in de opleiding had geleerd. Dat viel in de smaak bij de hr-manager van Decoster Accountancy, een boekhoudkantoor met zeven vestigingen verspreid in West- en Oost-Vlaanderen. Ik mocht op gesprek tussen de examens door en ik kreeg een positieve indruk van het bedrijf. Ik was onder meer dankzij mijn opleiding goed voorbereid op het gesprek. Na mijn examens ging ik er in juli meteen aan de slag als hr-officer.”

Werkveld

Andere vakken die Morgan Hellebuyck klaarstoomden voor het werkveld waren sociaal recht en payroll. Ze benadrukt dat alles wat ze in de opleiding leerde meteen in haar dagelijkse job kon toepassen. Anja Vanroose: “De studenten krijgen in dit actueel en praktijkgericht traject heel wat opdrachten die ze individueel en in groep uitvoeren. Door de opdrachten en stage maakt de student meteen kennis met het toekomstige werkveld. Dit getuigschrift is ideaal voor iedereen die in een (niet-) verwante opleiding afstudeerde en zich graag verder wil specialiseren in hr.”