Privacyverklaring

Meer zelfstandige vrouwen

7 maart 2022
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
shutterstock

In 2021 gingen er 10 % meer vrouwen aan de slag als zelfstandige in vergelijking met vóór corona. Het aantal startende vrouwelijke zelfstandigen in hoofdberoep is weliswaar gedaald met bijna 11 %, maar die afname wordt ruimschoots gecompenseerd door het aantal vrouwen die een zelfstandige activiteit in bijberoep zijn opgestart (+23 %) of als student-ondernemer aan de slag zijn gegaan (+49 %).

In de aanloop naar Internationale Vrouwendag (8 maart), dook Acerta in zijn eigen cijfers van het aantal startende vrouwelijke zelfstandigen in ons land. Uit de gegevens van meer dan 135.000 startende zelfstandigen blijkt dat er in 2021 12,4 % meer vrouwen een zelfstandige activiteit opstartten in vergelijking met 2020.

Meer bijberoepers

Ten opzichte van 2019 (pre-corona) gaat het om een stijging van 10,5 %. Het gaat vooral over vrouwen die een zaak in bijberoep opstarten (+23 % ten opzichte van 2019) of als student-ondernemer aan de slag gaan (+48,8 %). Het aantal vrouwen dat als zelfstandige in hoofdberoep start, daalde het afgelopen jaar lichtjes (-1,5 %) en ligt nu 10,8 % lager dan in 2019.

Katrien Jonckheer, experte Starters & Zelfstandigen bij Acerta, ziet een verband met de crisis, want die zet mensen er soms toe aan om de eerste stappen als zelfstandige te zetten. “Ook tijdens de financiële crisis zagen we al de aantrekkelijkheid van een zelfstandige activiteit in bijberoep toenemen. Door de crisis willen heel wat mensen een andere professionele uitdaging, een andere work-life balans, of zoeken ze financieel een extra duwtje in de rug. Dat we meer student-ondernemers zien, is deels op dezelfde manier te verklaren. Het statuut van een student-zelfstandige is fiscaal ook voordelig. Daarnaast zullen jonge mensen meer flexibele tijd hebben gehad door online of opgeschorte lessen, een opportuniteit die velen hebben aangegrepen om een zaak op te starten.”

Elk jaar iets jonger

Vrouwen zetten de stap steeds eerder in hun loopbaan. De gemiddelde leeftijd vandaag van vrouwelijke zelfstandigen die in hoofdberoep starten, is net geen 35 jaar. Vijf jaar geleden was dat nog iets meer dan 39 jaar.

Bij vrouwelijke starters in bijberoep ligt de gemiddelde leeftijd op iets meer dan 36,5 jaar. Vijf jaar geleden was dat nog iets meer dan 40 jaar.

De meest populaire activiteiten voor vrouwen die als zelfstandige aan de slag gaan, zijn de laatste jaren de (medische) zorgberoepen – vroedvrouwen, verpleegkundigen, psychologen, kinesisten – en de e-commerce en handel. Ook (bij)beroepen als fotografe of grafisch ontwerpster zitten in de lift.

Verlaagde drempel naar zelfstandige activiteit overtuigt vrouwen

Katrien Jonckheer van Acerta leg teen verband met de verlaagde drempel naar zelfstandigheid door het statuut qua bescherming en rechten meer te doen aansluiten bij dat van werknemer. “Denk bijvoorbeeld aan de (ouderschaps)verlofregeling. In Vlaanderen is ook de vestigingswet afgeschaft, waardoor zelfstandigen geen passend diploma meer nodig hebben, geen bewijs van beroepservaring moeten voorleggen en hoeven zelfstandigen ook geen centraal examen meer af te leggen. Specifiek voor het bijberoep is de drempel sowieso lager dan voor hoofdberoepers. Je hoeft er niet meteen van te leven en als het fout gaat, is je hoofdactiviteit (als werknemer) er als vangnet. Daar komt nu bij dat mensen hebben mogen vaststellen dat onze Belgische overheid de zelfstandige niet in de steek laat in tijden van crisis. We zien ook dat (hoge)scholen en universiteiten een zelfstandige activiteit meer gaan promoten. Het zorgt ervoor dat studenten met ondernemingszin niet meer per se wachten tot na de studies om iets op te starten.”