Privacyverklaring

Meer managers met nachtmerries

15 maart 2022
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
StepStone

Bijna één op vier managers geven aan dat ze nachtmerries regelmatig nachtmerries hebben over een werknemer. 1 op de 5 Belgische managers heeft al psychische hulp gezocht in 2021, tegenover slechts 6% in 2019.

Onlangs concludeerde StepStone uit eigen onderzoek haar onderzoek over de impact van COVID op de relaties op het werk, dat de crisis een zware negatieve impact had. Vandaag belicht de Belgische jobsite het mentaal welzijn van bijna 250 managers & hr-professionals. In vergelijking met het vorig onderzoek in 2019 zeggen meer managers dat ze nachtmerries hebben (23% nu) & mentale steun te hebben gezocht (19% nu).

Manager tegen wil en dank

In het onderzoek in 2019 getuigde 46% van de managers dat ze het niet leuk vinden om een baas te zijn. Dit aantal bleef bijna identiek op 45%.

Bovendien zouden bijna 6 op de 10 (58%) zeggen dat hun job stresserend is (vs. 34% in 2019), terwijl 6% hun directe collega's & werknemers zou mijden als ze hen buiten het werk zouden zien (vs. 4% in 2019).

Toch voelt 8 op de 10 van de ondervraagde managers zich zelfverzekerd om de werkproblemen van hun werknemers aan te pakken (en 6 op de 10 voor persoonlijke problemen).

Nog eens 63% zou daarnaast zeggen dat zij hun team en werknemers vertrouwen. Het aantal managers dat helemaal geen managementopleiding heeft gevolgd, is ook lichtelijk gedaald - van 40% in 2019 tot 37% nu.

Meer nachtmerries en meer psychische hulp gezocht, volgens managers

Met 22% van de managers (en 42% van de werknemers) die verklaarden dat de onderlinge relaties (ernstig) waren verslechterd sinds COVID, mag het geen verrassing heten dat de antwoorden op vragen over mentaal welzijn een negatieve impact hadden gekend:

  • 23% van de ondervraagde managers heeft regelmatig nachtmerries over werknemers; dat is een stijging vs. 14% in 2019.
  • 19% heeft al hulp gezocht om het mentale welzijn te kunnen bewaken vs. 6% in 2019.

Hoewel de sinds de COVID verslechterde relaties een grote invloed hebben op deze resultaten, kan ook het groeiende bewustzijn rond mentaal welzijn in de afgelopen twee jaar sinds COVID hier een rol spelen.

De praktische gevolgen voor managers - ontslag, meldingen bij hr & verandering van team - blijven stabiel

De mentale gevolgen mogen duidelijk negatief beïnvloed zijn sinds COVID; toch blijven de praktische gevolgen stabiel te blijven in vergelijking met de resultaten van 2019:

  • 10% van alle ondervraagde managers heeft al ontslag genomen vanwege de relatie met een werknemer, wat vergelijkbaar is met de 11% in 2019.
  • 11% van de managers heeft al gevraagd om van team te veranderen, vanwege dezelfde reden, tegenover 10% in 2019.
  • 29% van de managers heeft al een werknemer aangegeven bij hr vanwege dezelfde reden, terwijl dit in 2019 31% was.

Een mogelijke verklaring voor het uitblijven van een stijging hier zou het belang kunnen zijn van werkzekerheid tijdens de COVID-crisis, waardoor managers en werknemers impliciet werden ontmoedigd om hun beroepssituatie te veranderen.

Een slechte eerste indruk: hr-professionals en managers als reden om niet bij een bedrijf te gaan werken

Een laatste punt van vergelijking is de rol van recruiters en managers binnen het aanwervingsproces. Niet minder dan 98% van de ondervraagde managers heeft al eens iemand aangeworven. 19% van hen voelde zich echter slecht voorbereid omdat ze vooraf geen aanwervingstraining hadden gekregen. De overige 81% van hen zei te weten wat ze moesten doen, ofwel omdat ze al eerder bij het aanwervingsproces betrokken waren geweest (54%), ofwel dankzij hun specifieke opleiding (27%).

Toch verklaarden 4 op de 10 ondervraagde werknemers en werkzoekenden dat zij hun sollicitatie al hadden ingetrokken, specifiek vanwege het gedrag van de interviewer. De belangrijkste redenen die werden opgegeven, waren:

  • Onprofessionele begroeting en algemeen onbeleefd gedrag door de recruiter/manager, volgens 51% van degenen die hun sollicitatie al hadden ingetrokken.
  • Het gebrek aan voorbereiding op het gesprek door de recruiter/manager, volgens 28% van degenen die hun sollicitatie al hadden ingetrokken.
  • Het stellen van illegale vragen tijdens het sollicitatiegesprek (bv. over de leeftijd; van plan was zwanger te worden), volgens 25% van degenen die hun sollicitatie al hadden ingetrokken.