Privacyverklaring

Meer dan helft multinationals heeft last met rapportering over lonen

17 mei 2019
Tekst
Jo Cobbaut

Meer dan de helft van de multinationals is niet in staat over hun globale payrollactiviteiten te rapporteren. Zelfs niet nu de naleving van regels steeds meer doorweegt, zoals bijvoorbeeld bij rapportering over de loonkloof.

Dat blijkt uit een enquête bij 158 payrollprofessionals in vooral Azië, Europa en Amerika, door de Global Payroll Alliance, in samenwerking met HR-dienstverlener SD Worx. Ondernemingen met payrollactiviteiten missen dus consistente rapportering en processen over alle landen heen. Ze vinden ook moeilijk informatie over wetgeving, alsook compliance met en kennis van de lokale regelgeving.

"De druk op de payrollafdelingen wordt elk jaar groter", zegt Jean-Luc Barbier, vicevoorzitter Global Solutions, SD Worx. "Veranderingen in wetgeving zullen blijven zorgen voor extra werklast. De bedrijven hebben nood aan systemen om dit correct en effectief te beheren. Het wordt steeds duidelijker dat payrolldata een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het verbeteren van de bedrijfsprestaties. Daarvoor is consistente rapportering cruciaal."

Zeven op de tien combineren nog digitaal en manueel

Er zijn nog heel wat bedrijven die hun payrollprocessen enkel manueel beheren.

  • 12% van de bedrijven gebruikt vandaag nog geen slimme technologie voor de verwerking van payrollprocessen.
  • 72% combineert digitaal en handmatig beheer.
  • 13% pakt de payroll volledig digitaal aan.

Robotgestuurde procesautomatisering

Robotgestuurde procesautomatisering (RPA) wordt bij het digitaliseringsproces steeds belangrijker. Het automatiseren van repetitieve manuele taken levert behoorlijke tijdwinst op. Die maakt tijd vrij voor HR-werkzaamheden met meer toegevoegde waarde, zoals het optimaliseren van bedrijfsprocessen.

Bijna vier op de tien (38%) van de ondervraagden twijfelen of hun bedrijf wel baat zou hebben bij de invoering van RPA in hun payrollbeheer. Dat duidt op een aanzienlijke lacune in de kennis van wat stilaan een cruciale technologie in de sector wordt. Een meerderheid (44%) ziet wel heil in RPA voor hun payrollbeheer, vooral vanwege de hogere data kwaliteit.

Jean-Luc Barbier is ervan overtuigd dat bedrijven waardevolle data-ondersteunde inzichten kunnen putten uit gedigitaliseerde payroll- en HR-processen. "Die kunnen hun transformatie mee ondersteunen." Maar dan moeten ze medewerkers ook permanent bijscholen "anders is de kans groot dat de voordelen van de nieuwe technologie compleet verloren gaan".