Meer dan de helft van Generatie Z zet toch spaarcenten opzij voor de toekomst

6 augustus 2019
Tekst
Patrick Verhoest
Meer dan de helft van Generatie Z zet toch spaarcenten opzij voor de toekomst

Het is een cliché dat de Generatie Z (18-24 jaar oud) graag in het nu leeft en zich van de toekomst weinig aantrekt. Een recent onderzoek van Global Data toont aan dat 62% van die jongeren wel degelijk bekommerd is om spaarcenten voor later opzij te zetten.

Kosten

Global Data is een vooraanstaand data- en analysebedrijf. Hun Retail Banking and Payments Survey geeft aan dat de bewuste Generatie Z tegenwoordig meer aandacht besteedt aan financiële zekerheid op langere termijn. Een en ander volgt uit de snel stijgende kosten voor onderwijs, het tekort aan goed betalende functies en prijzen voor vastgoed die de pan uit vliegen.

Advies

Een kleine helft van de bevraagde klanten stelt persoonlijk financieel advies op prijs. Ze willen eerder beleggingsadvies dan offertes voor kredietkaarten. Opmerkelijk is dat 60% van deze generatie – toch bekend als gesteld op digitale zelfbediening – de traditionele bankservice erg apprecieert. Sean Harrison, financieel analist bij Global Data, wijst erop dat de bevraagden eerder veiligheid en privacy op prijs stellen dan gemak en snelheid. Dat kan mede het gevolg zijn van het nieuws over sociale-mediaplatforms die inbreuken plegen op de wetten op data privacy.