Privacyverklaring

Mag je werknemer eender welke opleiding volgen? Welk voordeel haal je eruit als werkgever?

3 september 2019
Tekst
Partner Content

Vanaf schooljaar 2019-2020 heeft iedere werknemer in de privésector in Vlaanderen recht om van het werk afwezig te zijn om een opleiding te volgen. Voor opleidingen met startdatum 1 september 2019 of later vervangt het Vlaams Opleidingsverlof de regelgeving van het Betaald Educatief Verlof. Met deze hervormingen zet de Vlaamse overheid nog meer in op arbeidsmarktgerichte scholingen. Toch blijkt uit cijfers van Acerta dat in 2018 slechts 1,9% van de werknemers gebruik maakte van betaald educatief verlof.

Wat het Vlaams Opleidingsverlof precies inhoudt

Het bekende systeem van Betaald Educatief Verlof (BEV), dat werknemers uit de privésector toeliet een opleiding te volgen zonder loonverlies, krijgt een opvolger in Vlaanderen. Net als BEV, heeft het Vlaams Opleidingsverlof (VOV) dezelfde doelstelling: een win-winsituatie bekomen voor werknemer en werkgever.

Anders dan in de vroegere regeling, komt er een beoordelingssysteem tot stand om te bepalen of een scholing arbeidsmarktgerelateerd is. Ook vormen van afstands- en werkplekleren komen voortaan in aanmerking. En tot slot komen loopbaangerichte opleidingen (volgend op een individuele loopbaanbegeleiding) in aanmerking, ook al komen ze niet voor in de toekomstige opleidingsdatabank.

What’s in it for you als werkgever? Je werknemer versterkt zijn/haar talenten en kwaliteiten, waardoor je gemotiveerder en productiever personeel op de werkvloer krijgt. Bovendien betaalt de Vlaamse overheid de loonkost terug aan het bestaande tarief.

Het is overigens de plicht van je werknemer om de lessen nauwgezet te volgen.
Het is de plicht van de werknemer om de lessen nauwgezet te volgen.


Voorwaarden voor het volgen van een opleiding

Je werknemer mag afwezig zijn voor het volgen van een opleiding die arbeidsmarkt- of loopbaangericht is. Door het volgen van een cursus dient je werknemer minstens 1 van de volgende 3 competenties te verwerven:

  1. basiscompetenties
  2. beroepsspecifieke competenties
  3. algemene arbeidsmarktcompetenties

Daarnaast moet de opleiding aan onderstaande minimale voorwaarden voldoen:

  • de opleiding omvat minimum 32 contacturen of minstens 3 studiepunten in het volwassenenonderwijs;
  • een erkende dienstverlener voorziet de opleiding;
  • de opleiding wordt geregistreerd bij het departement werk en sociale economie.

Of de opleiding die je werknemer wil volgen recht geeft op VOV? Dat kan je nagaan in een Vlaamse opleidingsdatabank, die deel uitmaakt van een nieuw digitaal platform opleidingsincentives van de Vlaamse overheid.

Wanneer mag je werknemer afwezig zijn?

Je kan op het digitaal platform ook het aantal uren opleidingsverlof per opleiding raadplegen. Zo heeft een voltijdse werknemer recht op maximum 125 uur opleidingsverlof per schooljaar. Voor bepaalde opleidingen geldt een afwijkende regeling. Bedoeling is dat je met je werknemer duidelijke afspraken maakt over het opnemen van de uren.

Het is overigens de plicht van je werknemer om de lessen nauwgezet te volgen. Dat betekent dat hij of zij ieder schooljaar niet meer dan 10% ongewettigd afwezig mag zijn. Is dat toch het geval, dan wordt het eerstvolgende recht op het maximum aantal opleidingsuren verminderd met 1/4.

Belangrijke opmerking: startte je werknemer ten laatste in het schooljaar 2018-2019 een opleiding met gebruik van BEV? Dan mag hij of zij deze onder dezelfde voorwaarden verderzetten tot uiterlijk eind december 2021.

Graag een uitgebreide opleiding rond dit thema volgen? De experts van Acerta vertellen je alles over afwezigheid op het werk.