Privacyverklaring

Loonbeleid blijft voor meerderheid werknemers onduidelijk

16 december 2020
Tekst
Jo Cobbaut

Hoewel ruim de helft van de werknemers een correct loon de belangrijkste factor vindt voor geluk op het werk, begrijpen werknemers zelden in welke mate ze loon naar werk krijgen. Loon is nochtans belangrijk voor hun geluk op het werk, al is werkzekerheid dat ook in deze corona-tijden.

Een en ander blijkt uit een onderzoek van hr-dienstenbedrijf Acerta bij 2000 werkende Belgen blijkt.

Geluk

Er is alvast een duidelijke link tussen loon en geluk op het werk. 53% van de bevraagden noemt loon als belangrijke factor voor het persoonlijk geluk op de werkvloer.

Wat er in het loonzakje zit, is trouwens voor 4 op 10 werknemers een reden om van werkgever te veranderen. 38% zou voor een beter loon van werkgever veranderen, 27% zou bij zijn/haar werkgever blijven als hij/zij daar een interessant loonpakket heeft. 

Werkzekerheid

Opmerkelijk is dat ook werkzekerheid voor veel werknemers dezer dagen erg belangrijk is om zich gelukkig te voelen. Meer dan vier op de tien (42%) zou pas overstappen naar een nieuwe werkgever als die voldoende werkzekerheid kan bieden.

Annelies Baelus, Director Legal & Reward Acerta Consult, beseft dat de timing van de bevraging in september getekend is door corona: “Het is logisch dat werknemers in crisistijden teruggrijpen naar zekerheid. Basisbehoeften, zoals loon, zijn weer een prioritaire bekommernis. In tijden van economische heropleving zal de aandacht weer kunnen verschuiven naar bijvoorbeeld bedrijfscultuur, doorgroeimogelijkheden e.d., maar daar zijn werknemers vandaag duidelijk minder mee bezig. Nu, in deze onzekere tijden, telt wat er elke maand netto op hun rekening komt.”

57% medewerkers heeft geen zicht op het loonbeleid

De Belg mag zijn loon dan wel als heel belangrijk beschouwen, bijna zes op de tien (57%) zeggen dat het onduidelijk is hoe zijn/haar loon bepaald wordt. Of oordeelt op zijn minst dat de organisatie niet transparant communiceert over het loonbeleid: 46% zegt ronduit dat er over loonbeleid niet gecommuniceerd wordt, 11% weet er niets over.

Annelies Baelus: “Een belangrijke kanttekening hierbij is: weten de medewerkers niets over het loonbeleid of is er geen duidelijk loonbeleid? Een correcte verloning en een transparante communicatie daarover zouden een evidentie moeten zijn. Dit onderzoek is dus een wake-up call voor onze ondernemingen: wie volgend jaar zijn beste werkkrachten nog zal willen behouden, moet duidelijk zijn over hoe prestaties beloond worden.”

Er is ook nog een grote progressiemarge bij bedrijven om hun medewerkers loon naar werken te geven. Slechts één op de vijf (22%) medewerkers meent dat er voor het bepalen van zijn loon vandaag rekening wordt gehouden met hoe goed ze hun werk doen. 62% zegt dat ze graag na een (positieve) evaluatie meer zouden verdienen, 70% zou graag beloond worden voor zijn/haar inspanningen om zich inzetbaar te maken.

84% medewerkers wil graag loonbudget

Nog opvallend: de behoefte van werknemers naar meer autonomie op de werkvloer vertaalt zich niet alleen in flexibele werkuren of -plaats, maar ook op vlak van loon. Twee jaar geleden bleek al dat 70,5% van de werknemers vragende partij was om over een budget te beschikken om eigen keuzes te maken voor de invulling van het loon en eventuele voordelen. Nu is dat 84%.

Bij de werkgevers is het besef dat werknemers zelf nog niet helemaal doorgedrongen. Slechts vier op de tien (43%) veronderstelt dat werknemers die autonomie willen.

Annelies Baelus: “De evoluties die we zien rond de arbeidsrelatie in het algemeen komen helemaal overeen met de geïndividualiseerde tijdsgeest waarin we leven. Tijd- en plaatsonafhankelijk werken is meer en meer - en nu met corona zeker – een evidentie geworden. Een loon gebaseerd op anciënniteit en indexering is een loon gebaseerd op iets waar mensen geen vat op hebben en dat is niet aantrekkelijk. Een fair en transparant loonbeleid met inspraak van de werknemer, is de toekomst.”