Privacyverklaring

Limosa-meldingsplicht voor zelfstandigen voortaan beperkt tot specifieke risicosectoren

1 juni 2019
Tekst
Melanie De Vrieze

Vóór 1 januari 2019 gold de algemene verplichting voor elke buitenlandse zelfstandige, die gewoonlijk actief is in het buitenland en zich tijdelijk naar België begeeft voor een opdracht, om zijn activiteiten in België voorafgaandelijk te melden aan de Belgische sociale zekerheid via de zogenaamde Limosa-melding. De wet voorzag in verschillende vrijstellingen op deze algemene verplichting, afhankelijk van de redenen van de komst naar België en de duur van het verblijf.

Tekst: Pierre Dion

In 2012 oordeelde het Europees Hof van Justitie dat deze algemene verplichting voor zelfstandigen een te vergaande belemmering van het Europeesrechtelijk principe van vrij verkeer van diensten inhoudt.

De meldingsplicht werd al twee keer aangepast in 2013 en 2014, maar die aanpassingen waren onvoldoende volgens de Europese Commissie.

Om hieraan tegemoet te komen, werd de algemene meldingsplicht voor zelfstandigen sinds 1 januari 2019 omgevormd tot een meldingsplicht voor specifiek opgesomde "risicosectoren", zijnde de bouwactiviteiten, activiteiten in de vleessector en schoonmaakactiviteiten.

De algemene Limosa-meldingsplicht geldt sinds 1 januari 2019 dus nog enkel voor buitenlandse zelfstandigen die actief zijn in deze risicosectoren.

Voor hen verandert er in feite niets; zij zijn nog altijd verplicht om zich voorafgaandelijk te melden aan de Belgische sociale zekerheid, tenzij zij zich kunnen beroepen op een van de volgende vrijstellingsgronden:

· Enkel voor activiteiten in de vleessector en schoonmaakactiviteiten: ze worden in het kader van een verbintenis tot levering van goederen naar België gestuurd voor de initiële assemblage en/of de eerste installatie van een goed die zij zelf leveren, voor zover deze assemblage of installatie noodzakelijk is voor het in werking stellen van het geleverde goed, en voor zover de bedoelde opdracht in België niet langer dan acht dagen duurt.

· Zij komen gedurende maximaal vijf dagen per maand naar België voor het uitvoeren van dringende onderhoudswerken of dringende reparatiewerken aan machines of apparatuur die door hen werden geleverd aan een in België gevestigde onderneming, waar de reparatie of het onderhoud zal plaatsvinden.

· Het zijn zakenlui die niet meer dan vijf dagen per maand in België verblijven.

· Het zijn bestuurders en mandatarissen van vennootschappen, die niet meer dan vijf dagen per maand in België verblijven voor het bijwonen van comités en algemene vergaderingen.

· Zij verblijven in België voor het bijwonen van wetenschappelijke congressen.

· Zij komen naar België voor het bijwonen van andere vergaderingen in beperkte kring (bv. strategiebesprekingen, contractonderhandelingen met een klant, evaluatiegesprekken...), voor zover zij op jaarbasis niet meer dan zestig dagen per jaar in België aanwezig zijn op deze vergaderingen en elke vergadering niet langer dan twintig opeenvolgende dagen duurt.

Sinds 1 januari 2019 geldt de Limosa-meldingsplicht voor zelfstandigen in principe enkel voor zij die actief zijn in de bouwsector, de vleesbehandelingssector of de schoonmaaksector. Voor andere zelfstandigen is deze melding niet langer nodig.