Privacyverklaring

Leidinggevenden moeten ook aan eigen welzijn denken

7 december 2020
Tekst
Patrick Verhoest

Het welzijn van werknemers is de gedeelde verantwoordelijkheid van werkgevers en werknemers. En de leidinggevenden zijn daarin sleutelfiguren. Maar die leiders moeten ook weten dat je maar zorg kunt dragen voor iemand anders, zodra je dat voor jezelf ook doet.

Over het voorgaande waren de deelnemers aan een rondetafel van HR Magazine (zie ons februari 2021 - nummer) over Welzijn het roerend eens.

Blinde vlekken

Onder hen Lieven Tittillion, senior hr professional bij Melexis: “Leiders moeten niet alleen naar resultaten sturen, maar ook met hun mensen rekening houden. Dat merkten we nog meer in tijden van Corona en werken op afstand. Leidinggevenden moeten overstappen naar een ander soort gesprek met hun teamleden. Doorvragen hoe mensen zich voelen en de diepere emoties naar boven krijgen is de opdracht. Zo niet krijg je blinde vlekken. We geven onze leiders de nodige steun en gaan hen onder meer een toolkit bezorgen om hen hierbij te helpen.”

Instrumenten

Ook Ellen Schruns, expert leren en ontwikkelen bij Argenta, ziet de nood aan dergelijke gesprekken. Argenta bezorgt haar leiders eveneens een toolkit om meer over emoties te kunnen praten en mensen te coachen op het vlak van welzijn. “We ontwikkelden samen met één van onze opleidingspartners een podcastreeks waarin onder andere onze ceo meegeeft hoe hij thuiswerken ervaart en ermee omgaat. Dat maakt het verhaal heel toegankelijk en linkt het aan onze waarden. We werken nu aan een tweede reeks van verhalen van leidinggevenden zodat die merken dat ze niet alleen staan met hun problemen.”

Slechte leerling

Leidinggevenden worstelen vaak zelf met hun rol, merkt Ellen Schruns: “Onze leiders hebben een voorbeeldrol. Daarom coachen we hen om het gesprek steeds aan te gaan en we laten hen allemaal ons leiderschapstraject doorlopen. Qua engagement merken we dat onze leidinggevenden het hoogst scoren. Maar qua welzijn en zorgen voor zichzelf zijn ze wel eens slechte leerlingen, die moeilijk deconnecteren van het werk en vaak de tijd niet nemen of vinden om bijvoorbeeld een van onze sessies mindfulness of yoga mee te volgen. Eens ze eraan beginnen zijn ze goede ambassadeurs maar ze beginnen er moeilijk aan.” Lieven Tittillion is het daar mee eens: “Voor je zorg kan dragen voor iemand anders, moet je zorg dragen voor jezelf. We gebruiken het beeld van het zuurstofmasker in het vliegtuig, dat je eerst zelf moet opzetten alvorens anderen te helpen. De voorbeeldrol houdt in dat je ook je eigen kwetsbaarheid moet kunnen tonen. Het is immers normaal dat je als leider zelf met dezelfde zaken kan worstelen als je medewerkers.”