Privacyverklaring

Daar is de vierdagenweek weer

19 november 2019
Tekst
Jo Cobbaut

Een vierdagenweek kan het Britse zakenleven 120 miljard euro per jaar besparen, zo schatten onderzoekers van Henley Business School. Mét loonbehoud? Soms wel. Soms gedeeltelijk.

In hun white paper ‘Four Better or Four Worse?’ verwerkten onderzoekers informatie van een paar duizend ondernemingen, waaronder 250 Britse organisaties die al een vierdagenweek hanteren. Bijna twee derde ervan rapporteerden een verhoogde productiviteit (64 procent).

Voor hetzelfde loon?
Wij informeerden bij de onderzoekers of een en ander effectief ook betekent 'vier dagen werken zonder loonverlies'. Dat was soms het geval, soms lag het wat genuanceerder. "Onze white paper verstaat onder een vierdagenweek alle werkpatronen volgens welke bedrijven iedereen of sommige van hun werknemers de mogelijkheid bieden om vier dagen te werken en toch een voltijds salaris te ontvangen", zo lichtte Henley Business School desgevraagd toe.

Globale kosten
Het onderzoek bleef tegelijk "neutraal over het aantal uren dat er gewerkt wordt, dus onder onze definitie valt ook een urenpatroon waarin voltijds werk soms samengedrukt wordt in vier dagen. In sommige bedrijven werkten de medewerkers bijgevolg hetzelfde aantal uren per week, maar iets meer dan vier dagen in plaats van vijf. In dat geval was er geen impact op de loonkost. In andere bedrijven werden minder uren geklopt voor hetzelfde voltijds loon".

De studie vroeg managers om de kosten gepaard gaande met de globale voor- en nadelen in te schatten, dus loonkosten, veranderingen in productiviteit, werknemerstevredenheid, kosten gepaard gaande met de uitbating, etc. Ze gaven de verandering in kosten in percentage van de omzet.

Welbevinden
De helft van de bevraagde bedrijven passen een vierdagenweek toe voor iedereen of een gedeelte van hun personeel.

78% van de bedrijven die op vier dagen overgingen, rapporteerden dat hun personeel gelukkiger en minder gestresseerd is (70%) en minder ziektedagen opnam (62%).

63% van de werkgevers stelt ook dat de vierdagenweek hen helpt om talent te vinden en te houden.

Medewerkers zijn niet enkel productiever tijdens het werk. Met een extra vrije dag zou 40% van de werknemers die tijd gebruiken om zich bij te scholen. Eén op de vijf werknemers zou zijn dag gebruiken voor vrijwilligerswerk.

Trend versterkt nog
Henley ziet de trend naar vierdagenweken niet vertragen. Ruim een derde van de bedrijfsleiders en zelfs 46% van diegenen in grote bedrijven denken dat de stap naar de vierdagenweek belangrijk wordt voor het zakelijke succes. De studie leert ook dat voor 72% van de werknemers de vierdagenweek een criterium zou zijn om een werkgever te verkiezen. Dit speelt vooral bij generatie z.

De vierdagenweek zou ook goed zijn voor het milieu, aangezien werknemers inschatten dat ze minder kilometers zouden rijden.

Werkgevers zien ook wel een aantal problemen. De meest geciteerde zijn de continue dienstverlening aan klanten en de permanente beschikbaarheid van diensten (82% van de werkgevers ziet hier uitdagingen)