Privacyverklaring

Kmo’s verwachten meer vragen om flexibiliteit vanwege werknemers

17 augustus 2022
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
pexel

Ongeveer een kwart van onze kmo’s verwacht dat ze van hun werknemers nog in 2022 de vraag krijgen naar ‘recht op deconnectie’ en een tweewekelijks wisselend uurrooster. Eén op vijf verwacht ook de vraag naar de vijfdagenwerkweek. Zelf vinden ze glijdende werkuren interessanter, al is die formule nietvoorzien is in de arbeidsdeal.

Dit concludeert SD Worx uit zijn bevraging van 612 kmo-bedrijfsleiders en personeelsverantwoordelijken in maart naar aanleiding van de arbeidsdeal. Toen de regering liet weten hoe ze meer flexibiliteit wil verzekeren, vroeg SD Worx aan kmo’s welke vragen zij in 2022 verwachten naar meer flexibiliteit.

‘recht op deconnectie’ en een tweewekelijks wisselend uurrooster

Van alle instrumenten van de arbeidsdeal verwachten kmo-ondernemers het meest van het ‘recht op deconnectie’ en het 2-wekelijks wisselend uurrooster. Een kwart, nl. 24,1% stelt dat er al in 2022 zeker vraag komt naar het ‘recht op deconnectie’. De vraag ligt hoger in dienstensectoren (25,3%) en lager in de secundaire sector (17,9%).

Ook de vraag naar het 2-wekelijks wisselend uurrooster (ook soms co-ouderschapsregeling genoemd) verwacht bijna een kwart (23,9 %) van de Belgische kmo’s. Voor kmo’s met meer dan 50 werknemers ligt dit percentage hoger: 40% tot 48% bij kmo’s met meer dan 100 werknemers verwachten deze vraag van hun werknemers.

Eén op vijf kmo’s verwacht vraag naar vierdagenwerkweek

De vraag naar de vierdagenwerkweek, waarbij een werknemer niet meer vijf dagen acht uur werkt, maar wel vier dagen van 9,5 uur, verwacht ongeveer één op vijf kmo’s (22,5%) eerder of zeker in 2022.

Dit sluit aan op werknemersonderzoek, waarbij ongeveer vier op de tien werknemers aangeven wel minder dagen te willen werken, maar dan langere dagen, zoals de vijfdagenweek in vier dagen mits langere uren.

Dit geldt iets sterker voor mannen (41%) dan voor vrouwen (33%). Het leeft meer in de grotere kmo’s en minder bij wie werkt in een kmo met minder dan 50 werknemers (<35%).

Meeste vraag naar glijdende werkuren

Ter vergelijking: glijdende werkuren worden door 42 % van de kmo’s naar voren geschoven als een instrument waar heel zeker of eerder zeker vraag zal naar zijn. Het is de winnende flexibiliteitsformule, al behoort die eigenlijk niet tot het pakket van de arbeidsdeal.

Een wettelijk kader rond glijdende werkuren bestaat al langer en geeft de mogelijkheid om dit dit op ondernemingsniveau in te voeren, mits het respecteren van specifieke voorwaarden. Een glijtijdregeling houdt in dat je als werknemer kiest wanneer je werkdag start en stopt, dit binnen het kader van de afspraken binnen de onderneming.

Annelies Rottiers, strategisch adviseur kmo bij SD Worx, concludeert dat de arbeidsdeal geen revolutie is, maar wel een positieve evolutie. Hij concretiseert alvast flexibiliteit in de arbeidsorganisatie. “Denk maar aan het concrete voorbeeld van een tweewekelijks variabel werkrooster, voor ouders in co-ouderschap. Bijna een kwart van de kmo ondernemers verwacht hier in 2022 nog vraag naar. De vierdagenwerkweek leeft ook bij een op vijf kmo’s.”

De kmo-specialist zien dat werkgevers openstaan voor de behoeften van werknemers en nadenken over nieuwe formules om nieuw talent aan te trekken. “Ze willen mensen die in het bedrijf passen en hen behouden. Ze zoeken naar een combinatie van inspelen op het individu, zonder het team te vergeten en naar flexibiliteit die past bij de specifieke bedrijfsvoering en het team.”