Privacyverklaring

Klassieke werkuren vervagen

15 oktober 2019
Tekst
Partner Content

Het klassieke werkrooster van 9 uur tot 17 uur is niet langer de norm. Bij ruim 6 op de 10 werkgevers is er geen sprake meer van ‘nine to five’, want werkgevers geven hun werknemers steeds meer flexibiliteit wanneer het over werkuren gaat. Opvallend is dat sommige werkgevers hun werknemers wél nog op basis van aanwezigheid op de werkvloer beoordelen. Dat blijkt uit een bevraging van Acerta.

Meer flexibiliteit op vlak van tijd

Starten en stoppen met werken hoeft niet langer op vaste momenten. Uit het onderzoek van Acerta blijkt dat 63% van de werkgevers bepaalde werknemerscategorieën toestaat om zelf het precieze tijdstip van hun arbeidstijd vast te leggen. De focus ligt niet langer op ‘wanneer het gebeurt’, maar eerder op ‘als het maar gebeurt’. Als werknemers de ene week wat meer werken dan de andere week, dan kan 62% van de werkgevers zich daarin vinden.

Ander werkrooster thuis

Steeds meer werkgevers laten thuis- en telewerken toe. Hierdoor krijgen werknemers de vrijheid om te kiezen vanop welke locatie ze willen werken. Maar daar stopt het niet. Het onderzoek toont aan dat telewerken ook meer flexibiliteit impliceert op vlak van werktijden. Zo geeft 58% van de werkgevers aan dat telewerkers hun werkuren kunnen kiezen naargelang het hen het beste past. Dus niet per se binnen de normale arbeidsuren.

Natuurlijk kan niet iedereen van thuis uit werken. Sommige jobs maken thuis- of telewerk gewoonweg onmogelijk, bijvoorbeeld in de zorgsector of bij productiearbeid. Maar 32% van de werknemers is wel vragende partij voor thuis- of telewerk. Wanneer de job het wél toelaat, dan is het zeker een troef die je kan uitspelen om een aantrekkelijkere werkgever te zijn. Zo ben je de arbeidskrapte een stapje voor.

Vervagende arbeidstijden vormen uitdaging

Thuiswerken, telewerken, flexibele begin- en einduren… Het zijn allemaal (relatief) recente ontwikkelingen en zowel werkgevers als werknemers zijn nog zoekende. Er zijn veel regels, maar ook veel uitzonderingen op die regels. De uitdaging voor werkgevers is om een kader uit te werken dat juridisch correct is, maar dat ook op maat geschreven is en rekening houdt met de uitzonderingen. Het is trouwens een uitdaging die veel mogelijkheden biedt, zoals de invoering van glijdende werkroosters, thuiswerk, gesplitste werkroosters…

De spelregels rond arbeidsduur en flexibiliteit

De spelregels rond arbeidsduur zijn sinds de wet werkbaar en wendbaar werk sterk gewijzigd. In de praktijkgericht opleiding ‘arbeidsduur en flexibiliteit’ legt Acerta je de juridische regelingen grondig uit. Meer info